23.9.09

Πράσινη ανάπτυξη δεν σημαίνει «ΑΠΕ παντού»!

Πράσινη ανάπτυξη δεν σημαίνει «ΑΠΕ παντού», να στραφούμε δηλ. στις ΑΠΕ ανεξέλεγκτα και με οποιδήποτε κόστος, αλλά να επενδύσουμε σε πολιτικές και τεχνολογίες που μετατρέπουν τις ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές πηγές ενέργειας.

Οι ΑΠΕ και η Πράσινη Ανάπτυξη δεν αποτελούν μονόδρομο, αποτελούν σαφώς την βέλτιστη λύση αλλά απαιτούν προσοχή. Το μέλλον γράφεται με άνεμο και ήλιο, όμως οι ΑΠΕ μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε οικονομικά αδιέξοδα αν οι τεχνολογικές μας επιλογές είναι λανθασμένες ή αν δεν προσέξουμε και τις επιβάλλουμε ως μονοκαλλιέργεια ενεργειακής ανάπτυξης.

Κι ακόμη δεν φτάνει μόνο να εγκαταστήσουμε ΑΠΕ εκεί που προβλέπεται, αλλά πρέπει να κατασκευάζουμε και τον εξοπλισμό στη χώρα μας, ώστε να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και μάλιστα κατά προτίμηση υψηλής εξειδίκευσης που θα μπορεί επίσης να παρέχεται στη χώρα μας.

Η νέα έκθεση του ΣΕΕΣ (2009), εκτιμά το μέγιστο ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή για το 2020, περίπου στο 30%, στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος για τους σημερινούς ρυθμούς (σήμερα είμαστε λίγο κάτω από το 10% συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων ΥΗΣ).
Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «εξωπραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον» τις πολλές αιτήσεις για άδειες παραγωγής (υπερβαίνουν τα 50 χιλιάδες MW) και προτείνει την επιλογή των πλέον αποδοτικών έργων μέχρι της ισχύος που επιτρέπει η ευστάθεια του συστήματος. H ισχύς αυτή διείσδυσης των ΑΠΕ (πλην των μεγάλων ΥΗΣ) ορίζεται από το ΣEEΣ στα 6.500 MW καθώς από εκεί και πάνω απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομή δικτύων.
Γιατί όμως να μην γίνουν κι αυτές οι επενδύσεις;
(συνεχίζεται)

[τζεφέρης πέτρος][tzeferis peter]
Αρθρο Π Τζεφέρη: Ο πεντάλογος της Πράσινης Ανάπτυξης

6 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Το ιδανικό θα ήταν οι εκάστοτε πολιτικοί να αποδέχονται και να υιοθετούν τις επιστημονικές απόψεις και προτάσεις ενος αξιόπιστου ειδήμωνα σε κάθε τομέα πρωτού εξαγγείλουν αποφασεις.
Τουλάχιστον οι απλοι πολίτες,ας ενημερωνομαστε(για παράδειγμα απο blog που εμπιστευόμαστε) ώστε να μην αγόμαστε ως πρόσβατα σε σφαγή απο δημαγωγίες.
Καλημέρα Ελλάδα!

Unknown είπε...

Εγώ θα την όριζα ως "σεβασμός τους κύκλους ζωής", κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από διεργασίες μηδενικών ρυθμών συσσώρευσης, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Απολύτως σύμφωνοι!

Στην επόμενη συνέχεια αλλωστε θα αναφερθώ σε αυτό.

Εχεις απόλυτο δίκιο, στόχος δεν ειναι η ανταγωνιστικότητα αλλά ο σεβασμός στους κύκλους της ζωής και η βιωσιμότητα. Απλά αυτά πέχουν πολύ από το να ειναι ανταγωνιστικα στις κοινωνίες μας.

Sophia είπε...

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει σωστός, σταθερός και συνεχώς αναπροσαρμοζόμενος σχεδιασμός, όχι άρπα κόλλα ανάλογα με τις μόδες και τα επικοινωνιακά τρυκ της κάθε εποχής. Και λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν, τί μπορεί να δεχτεί και να σηκώσει ένα σύστημα ώστε να είναι καθολικά βιώσιμο.

KitsosMitsos είπε...

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις. Ειδικά εκείνη με την προστιθέμενη αξία.

biologion είπε...

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να αρχίσει να δίνεται στο που εγκαθίστανται οι ΑΠΕ (κυρίως ανεμογεννήτριες). Οι επιπτώσεις τους σε ορνιθοπανίδα αλλά και νυχτερίδες μπορεί να είναι σημαντικότατες!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!