9.9.09

Hywind: Η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια απο τη StatoilHydro και η πασπαρτού ιδέα για την πράσινη ανάπτυξη...

Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα της νορβηγικής εταιρείας έχει ύψος 65 μέτρα, βάρος 138 τόννους, εκτόπισμα 5.300 m3 και βρίσκεται περί τα 10 χιλιόμετρα έξω από τη νήσο Karmoy, κοντά στη νοτιοδυτική ακτή της Νορβηγίας.. Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο fullscale πλωτή ανεμογεννήτρια που επίσης έχει ισχύ 2,3 MW και κατασκευάστηκε από τη Siemens, συνδυάζοντας την τεχνολογία από τη αιολική βιομηχανία και τους τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Εχει ενδιαφέρον πως η ανεμογεννήτρια επιπλέει (όπως δείχνει η φωτο) χάρη σε έναν χαλύβδινο κύλινδρο ύψους 100 μέτρων και βάρους 3.000 τόνων, ο οποίος, αγκιστρωμένος στον βυθό με καλώδια και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 700 μέτρα βάθος.

Μιλάμε για μια πανάκριβη ανεμογεννήτρια, κόστους 400 εκατ. νορβηγικών κορονών, που μπορεί να τοποθετηθεί σε νερά με βάθος έως 700 μέτρων, δηλαδή σε μεγάλη απόσταση από τη ξηρά, ώστε να μην προκαλεί με την εμφάνισή της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης νέου χώρου στην ξηρά ή όπου υπάρχει σχετική απροθυμία των κατοίκων, π.χ. λόγω αντιδράσεων για περιβαλλοντικούς ή αισθητικούς λόγους. Φυσικά υπάρχουν και φθηνότερες ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες σε ρηχά νερά βάθους μέχρι 40-50 μέτρων, που όμως είναι μόνιμα στερεωμένες στο βυθό, δεν επιπλέουν και συνεπώς δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο σημείο.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν εύκολα για όποιον ενδιαφέρεται The world’s first large scale floating wind turbine

Εγω να θυμισω οτι η Statoil δεν είναι κάποια εταιρεία που ευαγγελίζεται την πράσινη ή την μπλε ανάπτυξη. Πρόκειται για τον γνωστό νορβηγικό ενεργειακό κολοσσό στον χώρο του πετρελαίου και τελευταία και των ΑΠΕ, των βιοκαυσίμων, της τεχνολογίας CCS και υδρογόνου, με 30 χιλιάδες εργαζόμενους σε 40 χώρες. Ακόμη ειναι και η παλιότερη εταιρεία που έχει ασχοληθεί πλέον της δεκαετίας και έχει εφαρμόσει την γεωλογική αποθήκευση του CO2 . Πράγματι στο Sleipner (Sleipner CO2 project ) κοντά στις νορβηγικές ακτές, όπου πάνω από 10 εκατ. τόννοι CO2 έχουν εκχυθεί με επιτυχία σε υποθαλάσσιο υδροφορέα αλμυρού νερού κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, αποδεικνύοντας ότι το CO2 μπορεί να αποθηκευτεί ικανοποιητικά σε μεγάλες ποσότητες!

Αλήθεια, πόσο Νεοδύμιο (Nd) ή και άλλες σπάνιες γαίες χρειάστηκε για να κατασκευαστεί η τεράστια αυτή ανεμογεννήτρια που έρχεται να προωθήσει την "συγκεχυμένη" ιδέα για την πράσινη ανάπτυξή μας; Και από που εξάγεται και με τι τρόπο το στοιχείο αυτό; Mήπως ξέρει κανείς; Μήπως έρχεται κατευθείαν από την Kίνα; Που μόλις χτες θρηνεί κι αλλο ένα (από τα πάρα πολλά) πολύνεκρο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της επαρχίας Χενάν (κεντρική Κίνα). Στη χώρα αυτή υπάρχουν περίπου 16.000 ανθρακωρυχεία και πολλές χιλιάδες ακόμα μικρο εκμεταλλεύσεις εκ των οποίων το 80% και πλέον είναι παράνομα και δεν τηρούν κανένα κανόνα ασφαλείας και ορθολογικής εκμετάλλευσης. Κάθε χρόνο χάνονται πάνω από 5000 εργαζόμενοι αλλά αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι.. Η Κίνα ήδη ελέγχει το 95% της παγκόσμιας ζήτησης στα ορυκτά των σπανίων γαιών, η οποία όμως πρόκειται να αυξηθεί κατακόρυφα αν σκεφτεί κανείς ότι για την κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας απαιτείται ένας περίπου τόνος νεοδυμίου και η τρέχουσα παραγωγή είναι μόλις 20000 τον. ετησίως!

Αυτά (τα πολύ ολίγα) για όσους βαζουν πολιτικές ταμπέλες για τους καλούς υπέρμαχους των ΑΠΕ και της πράσινης ενέργειας και τους κακούς που επιμένουν στον "μαύρο" άνθρακα, το πετρέλαιο και τα παράγωγά του...

Φυσικά, αν ανοίξει ένας διάλογος για την “πράσινη οικονομία” και την “πράσινη” ανάπτυξη μπορούν να χυθούν πολλά ποτάμια μελάνης.. τις περισσότερες φορές ένθεν και εκείθεν της ουσίας.. Το ζητούμενο όμως ειναι ένα, είναι μια εναλλακτική βιώσιμη λύση που θα οδηγήσει στη μετάβαση για την βιώσιμη κοινωνία. Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν απαιτεί απλώς μια στρατηγική “πράσινης ανάπτυξης” αλλά μια ολοκληρωμένη στρατηγική που μπορεί να γίνει πράξη με συντονισμένη συλλογική προσπάθεια αλλά και με ατομικές πρωτοβουλίες απο τον καθένα μας και όχι με επικοινωνιακούς βαρύγδουπους τίτλους.
[Τζεφέρης Πέτρος]

10 comments:

Alejandro είπε...

Wind energy will save us from a big environmental disaster....and also tides energy....

Greetings!

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Nothing is going to save us from...ourselves, my friend!

And please write down something I say and remember me:
there is no "passe-partout" solutions in life and in whatever sector...

Ανώνυμος είπε...

Αυτές δεν τάζουν τα μισά κόμματα στις εκλογές;

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Μα ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η αναφορά.
Ολοι τάζουν, λες και πρόκειται για ένα παζάρι που μόνο έχουμε να λάβουμε..
Θέλει πολύ "αρετή και τόλμη" ομως η ενασχόληση με τα ενεργειακά θέματα..

Alejandro είπε...

Of course we are the only responsible for our own acts...but this kind of energy will help us in the way...

write down something you already said??? you mean comment the mobile device that can be transport to other places if people don´t like the view? By the way...how much is 400 million in Norwegian crowns?

Greetings from Guatemala! (We speak in spanish over here)

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Greeting to Guatemala!

KitsosMitsos είπε...

Πρωτοπόρες τεχνολογίες. Και εδώ ακόμη παλεύουμε για το αν θα γίνει εργοστάσιο λιγνίτη και αν ασχημαίνουν το τοπίο οι ανεμογεννήτριες...

Unknown είπε...

Αυτό που με προβληματίζει κατά καιρούς είναι το πόσο δύσκολο είναι τελικά για τους ανθρώπους να σκεφτούν και να αντιληφθούν τους συνολικούς κύκλους ζωής, και πόσο εύκολο είναι να παραμείνουν σε επιφανειακές μονόπλευρες οπτικές...

Ανώνυμος είπε...

Πέτρο, το άρθρο σου πολύ καλό. Βέβαια είναι συγκλονιστικό να βλέπεις την τεχνολογία να προχωρά σε τέτοιο βαθμό αλλά με τι κόστος...
Αν είναι να γλιτώσουμε τον πλανήτη από κάτι, τότε θα πρέπει η προσπάθεια να αφορά όλους τους τομείς και όχι να γλιτώνουμε από εκεί και να χάνουμε από αλλού.
Παρεπιπτόντως, μου έκανε τρομερή εντύπωση τεράστιο αιολικό πάρκο που βρίσκεται στον μεγάλο ορεινό όγκο, δυτικά του Νομού Έβρου, σε έναν χώρο που θα μπορούσε να αποτελεί εθνικό δρυμό (ίσως και να είναι), πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Δεν είχα ξαναδεί μεγαλύτερο και ομολογώ ότι ήταν τόσο εντυπωσιακό που θυμήθηκα τον Δον Κιχώτη και τους δικούς του ανεμόμυλους. Για το αν ήταν ωραίο δεν μπορώ να πώ, γιατί ποιός άνθρωπος δεν προτιμά το κατάφυτο βουνό χωρίς ανεμογεννήτριες; Ωστόσο η εξοικονόμηση που γίνεται κάνει το βουνό να φαντάζει λιγότερο άσχημο. Μακάρι και η Πεντέλη να ήταν καταπράσινη και ας είχε και μερικές ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή της.
Μαρία Νικολάου

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

αγαπητέ καμηλοκαβαλάρη ευτυχώς που υπάρχουν ανθρωποι σαν και σενα και μου δίνουν κουράγιο οτι δεν είμαι μόνος που δεν κρίνω τα πράγματα από το μερικό αποτέλεσμα ή το χρώμα και το επιφανειακές μονόπλευρες οπτικές.. ναι φαίνεται τελικά οτι είναι πολύ δύσκολο..

Μαρία, μια φράση σου χωρίς να συμψηφίζει τα λέει ολα, με λογισμό και μ'όνειρο, με ρεαλισμό αλλά και με πίκρα: Μακάρι και η Πεντέλη να ήταν καταπράσινη και ας είχε και μερικές ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή της...
Εγω να προσθέσω: τα λατομεία της πεντέλης μας μαράνανε... που τώρα που δεν υπάρχει δάσος έκαναν αισθητή την παρουσία τους...

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!