19.10.09

Περιοδικό Λατομείο: Οι λατομικές περιοχές/ζώνες και η χωροθέτηση των λατομείων αδρανών

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ 13ο ΤΕΥΧΟΣ : ΤΖΕΦΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥ, Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ by tzeferisp



Είναι γνωστό ότι ο κλάδος των αδρανών αποτελεί ζωτικής σημασίας κλάδο της μεταλλευτικής δραστηριότητας για όλες τις εθνικές οικονομίες. Ακόμη και την περίπτωση που συνυπολογίσουμε την παραγωγή ενεργειακών ορυκτών, τα αδρανή υλικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής ορυκτών πρώτων υλών παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο κλάδος αποτελεί την μεγαλύτερη "βιομηχανία" της Χώρας, τόσο από άποψη παραγωγής όσο και λόγω του μεγάλου αριθμού των λατομείων. Συγεκριμένα τα αδρανή υλικά κατέχουν επίσης το 50% περίπου της συνολικής παραγωγής ΟΠ και το 40% του συνόλου των εγκατεστημένων μονάδων (λατομείων, ορυχείων κλπ) που είναι εξαπλωμένες σε όλους του νομούς της επικράτειας.
Η παρούσα εργασία ασχολείται με το χωροταξική διάρθωση των λατομείων αδρανών.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ

5 comments:

Unknown είπε...

Μάλλον πρώτα πρέπει ο άνθρωπος να σταματήσει να ταυτίζει τη λέξη συμφέρον με τη λέξη κέρδος.
Η κατανόηση της εκπόρευσης του ατομικού από το συλλογικό συμφέρον είναι μια άλλη ιστορία και η αντιληπτική ικανότητα μάλλον αρκετά περιορισμένη ώστε να φτάσει μέχρι εκεί.

Sophia είπε...

Θεωρώ ότι το πιο δύσκολο είναι το να δούνε όλοι οι τοπικοί παράγοντες λίγο πιο πέρα από την μύτη τους και τα μικροσυμφέροντά τους. Ο καθένας νομίζει ότι τα πάντα του ανήκουνε και ότι όλα είναι χωράφι του και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Όταν ο στόχος σου είναι το πρόσκαιρο κέρδος και δεν τα κοιτάς όλα μέσα σε ένα πιο συνολικό πλαίσιο, δεν γίνεται να πάρεις σωστές αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο ποιοί είναι οι διαχειριστές του χρήματος και προσανατολίζουνε τις αποφάσεις και στο πολιτικό επίπεδο στις τοπικές οικονομίες..

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Ξέρετε κανέναν που να λειτουργεί έτσι; Δηλαδή να βλέπει το ατομικό συμφέρον να εκπορεύεται απο συλλογικό συμφέρον?

Ο μικρός βλέπει μόνο το μικροσυμφέρον... Και ο μεγάλος, απλά εχει την εξουσία και αυτό φτάνει.
Ακόμη και ο Σαρκοζί παρά τους υποτιθέμενους αγώνες του εναντίον της οικογενειοκρατίας, μόλις καβάλησε την εξουσία αλλαξε ρότα..
Θεωρεί οτι ο κόσμος ειναι franchising της οικογένειάς του..

Η εξουσία διαφθείρει τους παντες και τα πάντα και αυτό θα ισχύει μάλλον όσο υπάρχουν οι ανθρώπινες κοινωνικές δομές..

Αν ξέρετε κάποιον (και δεν του έχει γίνει η εγχείρηση στον εγκέφαλο..) παρακαλώ να τον ονοματίσετε...

Unknown είπε...

Αν δεχθούμε πως αυτό θα ισχύει εσαεί, μήπως θα 'πρεπε ν' αλλάξουμε ρότα, αφού όσα λέμε είναι μάταια;

Sophia είπε...

Σε γενικό, ευρύτερο επίπεδο, υπάρχουν αρκετοί, και μάλιστα, το αισιόδοξο είναι ότι είναι και νέοι, στο όχι και τόσο πρόσφατο παρελθόν μου έχει δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία να συνεργαστώ με αρκετούς στον τομέα μου και είναι ο μόνος λόγος που με κάνει να είμαι αισιόδοξη. Στον συγκεκριμένο τομέα, φαντάζομαι ελάχιστοι, ακριβώς λόγω της φύσης της εν λόγω δραστηριότητας. Και βέβαια, αν κρίνω από τους φορείς της εξουσίας στο μέρος που κατοικώ, και τις διάφορες διαπλοκές για τις οποίες ακούμε, σόι πάει το βασίλειο... Και η εξουσία, είναι αντιληπτή κυρίως ως κατάχρηση...
Απογοητευτικό....
Αλλά για μένα, απογοητευτικό είναι επίσης, το ότι ενώ υπάρχει πλέον πρόσβαση στη γνώση και η επιλογή της δράσης, πολύ λίγοι επιλέγουνε να το κάνουνε, με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να διαιωνίζεται.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!