15.11.09

δεν υπάρχει νερό, μονάχα φως,ο δρόμος χάνεται στο φως....



μονο για κείνους..

και τα ορφανά αδέρφια τους..
αυτά που και σήμερα
δεν βολεύονται,
αυτά που ακούγοντας τον μίκη
δακρύζουν,
σφίγγουν τα δόντια απ'το θυμό,
υφώνουν τη γροθιά,
και την κατεβάζουν στο σίδερο..
Και το αίμα τρέχει
ανάκατα με δάκρυα

κι η ζωή τραβάει την ανηφόρα
Μόνο ετσι.

Δυστυχώς φίλοι μου
το ποστ αυτό ειναι μόνο για κείνους

οι υπόλοιποι ας αναπαυθούμε στο βελούδο
της τηλεόρασης..
Νοέμβρης ήταν η χρονιά..
Χρόνια Πολλά.. και φέτος

[πέτρος τζεφέρης]

Εδώ, και έτσι πονέσαμε το Πολυτεχνείο..
Tο μήνυμα του Πολυτεχνείου σήμερα..είναι βελούδινο και φοράει πυζάμες!

9 comments:

athinovio είπε...

Αυτό ήτανε το τότε και τώρα είναι το τώρα.

Ναι, βολευτήκαμε. Κακό είναι? Κακό είναι να είναι η ζωή καλή και να μη χρειάζεται να χύσεις αίμα?

Τι θέτε τώρα? Να σφαχτούμε για ηθική σας ικανοποίηση, ότι ο λαός είναι μαχητικός?

Τι λέτε τώρα?

Και άμα είσαι χωμένος στο χώμα και την κοπριά, τί σόι διανόηση και φρόνημα να αναπτύξείς? Πως να αποκτήσεις παιδεία αν ζεις με ξεροκόμματα? Η παιδεία και η ωριμότητα θέλουν και βίλλα να στεγαστούν. Για του λόγου το αληθές, συγκρίνετε όλους τους γνωστούς σας και θα δείτε ότι όλοι οι καλοί συζητητές έχουν και κάποια επιφάνεια, με πρώτο και καλύτερο τον λιποτάχτη τον λαζόπουλο

Ωραία τα λένε όσοι κάθονται σε γραφεία.

Ζησης είπε...

Η ζωή τραβάει την ανηφόρα
με ανηφόρες και κατηφόρες.
Μετά το Πολυτεχνείο πήραμε
την κατηφόρα.
Τωρα παίρνουμε φόρα
για την ανηφόρα.
Δε χρειάζεται απογοήτευση.
Πάντα προηγείται ένα βήμα
κατηφόρας ,για να κάνουμε δυό βήματα ανηφόρας.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Φανταζόμουν οτι δε χρειαζόταν να γίνει κανείς ...πρέκας της μπλογκόσφαιρας για γα ιχνηλατήσει την κατάντια του βολέματος..που αποτελεί εθνικό μας σπορ..
Που εντούτοις σεις θεωρείτε φυσιολογική συμπεριφορά..
Αλήθεια, η παιδεία και η ωριμότητα θέλουν βίλλα για να στεγαστούν?
Σοβαρά το λέτε?
Αλήθεια σας λεει τίποτε πλέον η λέξη λεβεντιά?
Έχει μέσα ωριμότητα και ιστορική παιδεία ή σας θυμίζει μόνο την ταινία παπαφλέσας του τζειμς πάρις πασπαλισμένο με λίγο απο τηλεοπτικό ..πρέκα? Και ποιός σας ενημέρωσε ότι οι καλοί συζητητές και η επιφάνειά τους, είναι το ζητούμενο?
Και τι σχέση μπορεί να έχει ένα τέτοιο ζητούμενο με το μήνυμα του Πολυτεχνείου..
Αχχχ... αν είμαστε ικανοποιημένοι από την σημερινή διανόηση και παιδεία μας, τι να πω, μένω απλά αναυδος..
Θέλω τραλαλό,
θέλω τραλαλά
τι καλά, τι καλά..
μακαρόνια με κιμά..

Ζηση, μου αρεσει η θετική σου προσέγγιση. Μακάρι να έχεις δίκιο.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

φυσικά δεν ειναι κακό να ειναι κανείς γραφειοκράτης και να ζει καλά.
Ομως τι σημαίνει αυτό σήμερα?
Μήπως να μην εργάζεται και να κλέβει τον διπλανό του και το κράτος?
Απο την άλλη, ίσως ο μεγάλος ποιητής μας, ο Ρίτσος, που μίλησε για "αυτούς που οταν σκοτώνονται, όταν σφίγγουν το χέρι.." να ήταν ο απόλυτος γραφειοκράτης διανοητής. Κι ανάλογος και ο σχεδόν συνονόματός μου Σεφέρης.. που ίσως ειναι ο πιο μεγάλος διανοητής της ποίησης και ήταν αλλωστε και διπλωμάτης καριέρας..
Δεν τους επιτρέπεται νο ομιλούν επειδή "κάθονταν σε γραφείο;"

Η ουσία, αν μου επιτρέπετε δεν ειναι αν θα είσαι γραφειοκράτης ή οχι, αλλά είναι να μην προδώσεις, να μην λιποτακτήσεις (όπως σωστά το γραφετε κι εσείς) από τα όνειρά σου, τις αρχές σου.Για τριάκοντα αργύρια ή μια βολική θεσούλα.

Και επι προσωπικού, οι δικοί μου γνωστοί "γραφειοκράτες" με τους οποίους συνομιλώ, ..αγοράζουν τον αέρα που αναπνέουν τόσο αυτοί οσο και τα μικρά προσωπάκια που ζουν μαζί τους, 1000 ευρω το μήνα. Με πολύ κόπο, για να μην λιποτακτήσουν από το φτωχό πλην τίμιο όνειρό τους, να προσφέρουν κάτι χωρίς να βιάζουν τη φύση και το διπλανό τους.
Και δεν εχουν συρτάρια για ..γρηγορόσημο, διότι τότε σύντομα δεν θα ήταν γείτονές μου, αλλά γείτονες του λαζόπουλου και του τριανταφυλόπουλου, στα βόρεια προάστεια.
Αν τους αυξήσεις την τιμή του αέρα λίγο παραπάνω απο τα 1000 ευρω, πρέπει να ..πεθάνουν!

athinovio είπε...

κύριε Τζεφέρη, το σύνθημα τότε ήταν ψωμί-παιδεία-ελευθερία και δήλωνε το σκοπό και την αιτία της εξέγερσης. Σκοπός ήτανε να έχουμε αυτά τα πράγματα και όντως τα έχουμε ή ίσως την ευκαιρία να τα κυνηγήσουμε. Το να εκτιμούμε εκείνες τς ημέρες ίσως έγκειται στο να εκτιμούμε και να απολαμβάνουμε όσα έχουμε, όσα εκείνοι έκαναν δυνατόν να έχουμε, περισσότερο από το να λέμε ότι τα εκτιμούμε.

Δεν ήταν σκοπός μου να θίξω εσάς ή τους γνωστούς σας, απλά μου φάνηκε άσχετη η αναφορά της βίλλας και της πυτζάμας, ειδικά από το στόμα του λαζόπουλου. Επίσης, η προσωπική μου εμπειρία έχει δείξει ότι άσχετα από την γονιδιακή προίκα του κάθε ατόμου, όταν ζεις άσχημα τότε δεν έχεις ούτε παιδεία ούτε αναπτύσσεις αρετές ούτε έχεις το χρόνο να κάθεσαι να ξεψειρίζεις αν στη σφαίρα της φαντασίας το μποζόνιο πάει δεξιά ή αριστερά ( φερ'ειπείν).

Συμφωνώ απόλυτα σε ότι λέτε περί αργυρίων.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

καταρχάς μου αρέσει να συνομιλώ με σκεπτόμενους ανθρώπους σαν και σας και σε καμία περίπτωση δεν θελω να αισθάνεσθε οτι αντιδικώ μαζί σας.
Για τα "επί προσωπικού" έχετε δίκιο και μάλλον υπερβάλλω, ως συνήθως, λιγάκι.

Ομως ως προς την ουσία, θεωρώ οτι το όραμα του Πολυτεχνείου "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" που λετε οτι το πετύχαμε (ή εστω πετύχαμε το δικαίωμα να το κυνηγήσουμε) θεωρώ οτι είμαστε ακόμη πολύ μακρυά, τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών και της διαφοροποίησης των πάντων μέσα σε 35-40 περίπου χρόνια. Ειδικά στο θέμα της Παιδείας δεν πλησιάσαμε αλλά απομακρυνόμαστε διαρκώς. Αν εχετε παιδιά ή αν παρακουλουθείτε τα πράγματα δύσκολα μπορείτε να ισχυρισθείτε οτι έχουμε σήμερα καλύτερη παιδεία απο τότε..
Φυσικά έχουμε την δυνατότητα να κυνηγήσουμε το όραμα.. αλλά αυτό πάντοτε το είχαμε.. ακόμη και τότε που τους στέρησαν αυτή τη δυνατότητα (επί χούντας ή στην κατοχή) οι νεοι βρήκαν τον τρόπο..
Και τότε έγραψαν ιστορικές στιγμές..
Σας καλημερίζω..

Unknown είπε...

Πάντως, ρε αθηνόβιο, ειλικρινά, το επόμενο βήμα που μας απομένει μετά το βόλεμα είναι η λοβοτομή. Θα τα βλέπουμε όλα ακόμα πιο ρόδινα...

athinovio είπε...

άμπαν

αν έχεις πυρετό παίρνεις ασπιρίνη. Αν ο πυρετός περάσει, τότε σταματάς την ασπιρίνη, χωρίς αυτό να θεωρηθεί αδυναμία χαρακτήρος.

το γεγονός ότι οι έλληνες δεν πολεμούν ίσως σημαίνει ότι πλέον ο πόλεμος δεν είναι απαραίτητος, ότι ίσως άλλοι τρόποι είναι πιά επίκαιροι.

Πάντως δε νομίζω ότι οι έλληνες έχουν χάσει το πνεύμα ή την αγωνιστικότητά τους. Από συζητησεις και διάφορα άλλα που βλέπω τριγύρω μου, κρίνω ότι και συνεχίζουν να έχουν ελεύθερο πνεύμα έστω κι αν γλυκαίνονται από την καλοπέραση (κρίμα κι ο έλληνας! 3000 χρόνια διαρκής σύρραξη, ας καλοπεράσει κι αυτός λίγο!).

Unknown είπε...

Αθηνά, το βόλεμα είναι το πρώτο σκαλί για τη συνθηκολόγηση άνευ όρων και το σκύψιμο του κεφαλιού.
Ας αφήσουμε τους πολέμους και τα λοιπά ρομαντικά στην άκρη.
Εσύ πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί αν είναι σωστό το ότι βολευόμαστε με σουβλάκια αντί να κάνουμε φαγητό μόνοι μας; Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί για άλλου είδους βολέματα; Το βόλεμα είναι βόλεμα, σε ότι κι αν αφορά. Αποτελεί προάγγελο φθήνουσας πορείας και αλλοτρίωσης.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!