9.11.09

San Alfonso del Mar resort: Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο ή η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο;

[ΤΖΕΦΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥ] [BY TZEFERIS PETER]
Η μεγαλύτερη πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στο San Alfonso del Mar, στη Χιλή, και έχει μήκος 1.013 μέτρων, ενώ το βάθος της φτάνει τα 35 μέτρα.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1981, επί Πινοσέτ, και τελείωσε το 2006.. Κόστος: 1,5 δις ευρώ με ετήσιο κόστος συντήρησης 3 εκ. ευρώ. Κι αυτό γιατί για να γεμίσει απαιτούνται τουλάχιστον 250.000 κυβικά μέτρα νερού που με φίλτρα τελευταίας τεχνολογίας ανακυκλώνεται συνεχώς. Κι όλα αυτά πάνω σε μια υπέροχη αληθινή παραλία!

Η συγκεκριμενη πισίνα έχει πάρει ήδη την θέση της στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.. Αλήθεια για ποιό λόγο βράβευσαν την εν λόγω πισίνα; Για την κατασκευή της, για το μοναδικό της design ή για το ρεκόρ κόστους χωρίς λόγο;
Γράφεται ότι αυτό που έχει πετύχει ο κατασκευαστής είναι να διατηρεί διάφανο και καθαρό το ωκεάνιο νερό σε μια πισίνα τόσο μεγάλων διαστάσεων, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Κι ακόμα , όπως λανσάρεται στην διαφημιστική καμπάνια του ξενοδοχιακού συγκροτήματος, ο επισκέπτης έχει την απόλυτη αίσθηση ότι βρίσκεται σε μια πεντακάθαρη παραλία της καραϊβικής , ενω στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά στο χιλιανό ειρηνικό. Τί μας λες; Υπάρχει αλήθεια μεγαλύτερη υπερβολή;

Αυτό το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας τουριστικής ανάπτυξης και μάλιστα με υπερβολικά σε μέγεθος και κόστος έργα και με διάχυτη την επιδεικτική κουλτούρα, κάτι μας θυμίζουν και στον τόπο μας..

Ετσι, υπό τον μανδύα της τουριστικής «αναπτύξεως», τοπία μοναδικά ενταφιάζονται στο μπετόν και την ασχήμια, παραλίες ολόκληρες παραδίδονται στην ευτέλεια και το κέρδος.

Και οι άνθρωποι, οι τουρίστες; Δεν είναι παρά μάζες μετακινούμενες, που ψάχνουν τον πλαστικό ήλιο και τη φτήνια του all inclusive ενώ προσθέτουν το δικό τους άχρωμο βλέμμα στις ήδη άχρωμες τουριστικές περιοχές. Και τα δικά τους απορρίμματα…

Ναι καλά κατάλαβες, εξαιτίας σου τουρισμέ μου...

Π.Tζεφέρη: H πιο ωραία θάλασσα του κόσμου ειναι δίπλα και εσύ προτιμάς την χλωριωμένη πισίνα;

19 comments:

Unknown είπε...

Η ανθρώπινη ματαιοδοξία (ηλιθιότητα δηλαδή...) στο μεγαλείο της…

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

δυστυχώς η πραγματικότητα μπορεί και μας προσφέρει τέτοια δείγματα απίστευτου ατομισμου(=κακία) και παράνοιας που ούτε ο πιο εμπνευσμένος σκηνοθέτης κι ο πιο φαντασιόπληκτος σερανιογράφος δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στα πιο πετυχημένεα θρίλλερ επιστημονικής φαντασίας...

athinovio είπε...

κι άλλα τέτοια παραδείγματα υπάρχουν, όπως το σκι στα αραβικά εμιράτα, η Ντίσνευλαντ, το Λας Βέγκας...

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

to mention but a few quite known places...

Φυσικά συμφωνούμε και εκτιμούμε ιδιαίτερα μια άποψη που προέρχεται από τον χώρο του τουρισμού..

Sophia είπε...

Και τώρα μάλιστα, αρχίζουνε οι περισσότεροι να σου λένε κιόλας από πάνω και καλά ντεμέκ κάνουνε οικονομία γιατί μπορούνε να βάλουνε θαλασσινό νερό... Τι να πω... σε 2 χρόνια θα με τρομάζει η θέα της περιοχής μου στο Google Earth... πράσινα γκαζόν, γκολφοτρύπες και πισίνες.... Δίπλα σε μερικές από τις πιο γραφικές παραλίες της χώρας μας.
;-(

Unknown είπε...

Το θαλασσινό νερό καταστρέφει την αντλία και τις σωληνώσεις και φθείρει τις πισίνες πολύ γρήγορα. Δεν χρησιμοποιείται ποτέ σε πισίνες, ακόμα και αν αυτές είναι δίπλα στη θάλασσα.

Sophia είπε...

Σίγουρα, αλλά η ενημέρωση από τον πισινάνθρωπο κολλητό, λέει οτι είναι εφικτότατο πλην ακριβό, καθώς κάνεις πιο συχνά συζήτηση και αλλάζεις συχνά φίλτρα (αν θυμάμαι καλά ανά εξάμηνο?) τα οποία στοιχίζουν ένα 500αρικάκι στην καλυτέρα, και συμπληρώνει ότι στη γειτονιά μας μάλιστα, έχουμε...
(!@#$%$^#%&#$%^!%@%@$%^@$# Ολλανδοί...)

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

είδατε τί έγινε στο πάλαι ποτέ σοσιαλιστικό Βιετνάμ όπου εκατομμύρια στρέμματα έγιναν από ορυζώνες, γήπεδα γκολφ...

Πρέπει λέει να κάνουμε τη χώρα μας τουριστικό προορισμό και για να το πετύχουμε χρειάζεται να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες...δηλ. γήπεδα γκόλφ..

δείτε

Ζησης είπε...

Φίλε Πέτρο , θεωρώ τον
εαυτό μου συνεπή οικολόγο.
Δεν μπορώ όμως ,να καταλάβω που
είναι το πρόβλημα με τη
συγκεκριμένη πισίνα.
Γιατί είναι κακό η μετατροπή
ενός κοματιού θάλασσας
σε πισίνα.
Παρακολουθώ το ιστολόγιό σου
και σε συγχαίρω για τις
αναρτήσεις σου.
Μήπως όμως λογω "υπερβάλλοντος
ζήλου",σε κάποια θέματα
γινόμαστε δογματικοί οικολόγοι;

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά πρέπει να το απαντήσω αυτό το σχόλιο αναγκαστικά, μια και υπάρχει αναφορά σε δογματική οικολογία.
Ουδέποτε κατέγραψα τον ευατό μου ως οικολόγο, και αυτό φαίνεται και στα highlights αυτού του μπλογκ (ως μη οικολογικό και μη αντιοικολογικό που πρεσβεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη, τη συμβατή με τη ζωή μας). Κάποτε ειχα καμει ενα διήγημα με τίτλο "οικολογούντες" οπου και τοποθετουσα τον εαυτό μου, σε αυτή ακριβώς τη θέση: του αθεράπευτα εθισμενου οικολογούντα που προσπαθεί να μειώσει τα λόγια και να πάει στην ουσία..τις πράξεις.
Οσο για το δογμαγματικός, αυτό θα το κρίνουν μονο οι αλλοι..όχι εγω..

Τώρα, ως προς το συγκεκριμένο, εκείνο που κριτικάρω εδώ με αφορμή την τεράστια αυτή πισίνα, είναι η ματαιοδοξία της πολυτέλειας και το μεγάλο (τεραστιο στην περίπτωσή μας) κόστος για το τίποτε..πλην μιας αμβισβητούμενης αισθητικής. Μόνο το κόστος συντήρησης (που φυσικα μετακυλίεται στοους θαμμώνες τους ξενοδοχείου) να εξετάσει κανείς φτάνει..

Υπάρχουν τόσα θέματα οι συνάδελφοι μηχανικοί να πρωτοπορήσουν, όχι να παρουσιάζουν σπιλπνή και καθαρή
μια θάλασσα που δεν είναι...

Νασαι καλά.. τα σχόλιά σου ειναι πάντα ευπρόσδεκτα.

αναρχοβλαχος είπε...

δεν υπαρχουν λογια για κατι τετοιο,η εικονα μιλα απο μονη της...
τωρα κοιτα να δεις που συνειρμικα μου ερχετε στο μυαλο η ΠΟΤΑ Μεσσηνιας και το τερας του Κωσταντακοπουλου διπλα σε περιοχη νατουρα..
Το μπλογκ σας ειναι εξαιρετικο,..

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αγαπητέ.
Στον τόπο μας, ως συνήθως κινούμαστε, από το ένα ακρο στο άλλο. Από την απόλυτη απραξία και το αειφόρο τίποτε στην βαριά βιομηχανία της τουριστικής ..μονοκαλλιέργειας που προσβάλλει βάναυσα πολλές φορές τόπους μοναδικούς από πλευράς ιστορικής, παραγωγικής, αισθητικής, οικολογικής και αρχαιολογικής. Συχνά προσβάλλει οχι μόνο την κουλτούρα μας αλλά και την ηθική μας ως λαού.
Και το δικό σας μπλογκ είναι αιχμηρό κι έχει χιούμορ! Η ιδέα του αναρχόβλαχου μου αρέσει!

kimon είπε...

Όπως κι αν το δει κανείς, δεν παύει να είναι, ένα ακόμα ανθρώπινο κατασκεύασμα, κι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει. Όταν μιλάμε για αίσχη άλλων, είναι σαν να καθρεφτίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό απέναντι σε κάτι που πραγματικά μας εντυπωσιάζει.
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο άθλιο, μα τόσο όμορφο κατασκεύασμα, αλλά σε εμάς τους ίδιους που πλάθουμε ιδέες σαν αυτή, διορθώνοντας κατά κάποιο τρόπο μερικά «ελαττώματα» της φύσης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις πόλεις. Τετράγωνα κουτιά υψώνονται παντού σε τετράγωνα σχέδια πόλης, χωρισμένα από τετραγωνισμένους δρόμους. Αυτή είναι η ορθολογική αντίληψη του ανθρώπου, που μετέτρεψε την αναλογική υπόσταση της φύσης, σε ψηφιακή. Κι αυτό απλώθηκε παντού και γρήγορα.
Κι αν αυτή τη στιγμή που μιλάμε σ’ αυτό το post χρησιμοποιώντας τη ψηφιακή τεχνολογία για τα αίσχη της ανθρώπινης φαντασίας, εμείς οι ίδιοι ονειρευόμαστε να χτίσουμε ένα ακόμα σπιτάκι για τις διακοπές μας στο παρατημένο οικοπεδάκι που μας άφησε κάποιος συγγενής κοντά στη θάλασσα.
Μου δημιουργήθηκε η απορία βλέποντας τις εικόνες, αν κάποιος που μένει στο μεσαίο ξενοδοχείο και θέλει να πάει στη παραλία, πρέπει να κάνει το γύρο της πισίνας;

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Προφανώς και θα πρέπει να κάνει το γύρο. Η θάλασσα ειναι ουσιαστικά αποκλεισμένη στο σημείο αυτό..
Αλλα δεν νομίζω οτι κάποιος θα πάει εκεί (και θα πληρώσει αναλόγως) για να κάνει μπάνιο στον ωκεανό!
Αυτό που πουλάει το resort ειναι η πισίνα..
Και αυτός που αγοράζει είναι φυσικά ο άνθρωπος της μεγαλούπολης, όπως εύστοχα μας τον παρουσίασε ο καλλιτέχνης κ. Κίμων.

Εγω από τη μεριά μου να κάνω μια ακόμη πεζή αλλά νομίζω ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Ενα τέτοιο κατασκεύασμα με τεράστιο κόστος για την συντήρηση του και την διατήρηση καθαρού του ωκεάνιου νερού, σύντομα θα υποστεί εκπτώσεις. Το νερό δεν θα συνεχίσει να είναι καθαρό και στιλπνό γιατί η συντήρηση θα ειναι πλημελής, τα πανάκριβα φίλτρα θα θέλουν αλλαγή που δεν θα γίνει στον χρόνο που πρέπει κλπ. Σύντομα μάλιστα ίσως αναγκαστουν να το αντικαταστησουν με μη θαλασσινό νερό με ολες τις επιπτώσεις..

KitsosMitsos είπε...

Αυτή η έπαρση και η χλιδή οδήγησαν στην κρίση. Και όσο δεν το παίρνουμε χαμπάρι, τόσο θα συνεχίζεται...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον μπορεί να έχει πολύ άσχημα αποτελέσματα... ίσως όμως ο ιδιοκτήτης οραματίστηκε τη θάλασσα του Αιγαίου ή του Ιονίου και έφτιαξε αυτή την πισινίτσα...
Αν είναι πάντως να δώσουμε ένα ελαφρυντικό στις προθέσεις του τότε μπορούμε να πούμε ότι ο
Ωκεανός δεν είναι για μπάνιο... μόνο για ρεμβασμό. Αλλά ήταν ανάγκη να φτιάξει αυτό το πράγμα πισίνα και ξενοδοχείο μαζί; Αλλά πώς αλλιώς θα γράφονταν στο βιβλίο Γκίνες... Γκίνες είναι αυτό όχι παίξε γέλασε
Καλημέρες!!!!
Μαρία Ν.

kimon είπε...

Ίσως έγινε η πισίνα για να ρίχνουν τα βοθρολύματα των ξενοδοχείων απευθείας στη θάλασσα. Συνέφερε οικονομικά, ποιος ξέρει!
Πάντως δεν έγινε με σκοπό να μπαίνει το χέρι βαθειά στη τσέπη, μόνο και μόνο για μια πρωτιά στο γκίνες.
Ο πιασμένος επιχειρηματίας πρώτα το κέρδος σκέφτεται και μετά όλα τ' άλλα.
Μια σχετική ιστοριούλα είχα γράψει το πρηγούμενο μήνα. Πέτρο αν θέλεις διάβασέ τη. Κολλάει άψογα εδώ! http://kimonart.blogspot.com/2009/10/blog-post_12.html

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

συμφωνώ απολύτως, η πισίνα, αν την ονομάσει κανεις πισίνα μιας και πρόκειται για μια ακροθαλασσιά με θαλάσσια σπορ πολυτερλείας κλπ., εγινε ακριβώς επειδή στη θέση αυτή ο ωκαεανός ,όπως λεει και η Μαρία, δεν ειναι για μπανιο.. Δεν ειναι εκεί Αιγαίο ή Ιόνιο..
Εγινε για οικονομική εκμετάλλευση.
Τώρα πόσο χρόνο θα αντέχει ο πλανήτης μας την εκμετάλλευση, όπως αναρωτιέται και ο ήρωας της εξαιρετικής ιστορίας του καλλιτέχνη μας του Κίμωνα, δεν ξέρω..

Ο George Carlin εδω λεει πως η γη μας έχει ακόμη απρόβλεπτες αντοχες και οταν χρειαστεί θα μας ξεβράσει/πετάξει από πανω της όπως ο σκύλος πετάει από πάνω του το νερό όταν του κάνουμε μπανιο..The planet will shake the human race off like a dog shakes off water…».

Οπως και νάχει όμως ο χρόνος δεν είναι παίξαι γέλασε για να τον αγνοεί κανεις. Είναι ο,τι πιο σκληρό και αδυσώπητο αλλλά και ελπιδοφόρο μας έχει απομείνει.. Κι ακόμη ο χρόνος, ο αληθινός, ειναι χρώμα, συμφωνώ. Και όπως λεει και ο Σαββόπουλος, ο χρόνος ο αληθινός, είναι ο γιός μας, ο μεγάλος κι ο μικρός!

Ευχαριστώ ολους οσους κανουν την τιμή να διαβάζουν ενα μπλογκ που το μόνο σίγουρο ειναι ότι δεν εχει καμια και κανενός ειδους εξάρτηση..αλλά και κανενός ειδους προϋπηρεσία σε εξαρτήσεις! Πιστεψτε με ειναι ο μόνος τρόπος να λες τελείως άφοβα την άποψή σου.

chameleontas09 είπε...

Ισως υπάρχει ένας λόγος για την ύπαρξη αυτής της πισίνας....για να πνίξεις όλους αυτούς που θέλησαν να την φτιάξουν!!! Αν και δεν το θέλω αστειέυομαι...
Φυσικά θα μπορούσε να πει κανείς "γιατί δεν τους πνίγεις στην παρακείμενη θάλασσα"???
-Γιατί δε θα θελα αν ήμουν υδρόβιος ζωικός οργανισμός να βλέπω νεκρά πτώματα στο περιβάλλον μου.

Ωραίο το ιστολόγιο αυτό θα το επισκέπτόμαστε...

Αγγελής

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!