3.1.10

O λόφος της Μονμάρτρης ..ο λόφος της Βαβέλ!


Μέσα (στην εκκλησία της sacre coeur) η κατάνυξη και η προσευχή. Απέξω κάθε λογής τουρίστες, περίεργοι, φωτογράφοι και "τρελλάρες" που κάνουν ο,τιδήποτε για να βγάλουν το μεροκάματο..

Κάποτε, πριν 150 χρόνια η μποέμικη ζωή της Μονμάρτρης προσέλκυε καλλιτέχνες και συγγραφείς η παρουσία των οποίων μετέτρεψε την περιοχή σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σήμερα κυριαρχούν οι κάθε λογής τουριστικές ατραξιόν..

Η πολιτισμική βαβέλ είναι εδώ! Και οχι φυσικά μόνο εδώ, αλλά και στην notre dame και στο λούβρο και στον πύργο του άιφελ, παντού τα ίδια.. Οι ουρές των διψασμένων για θέαμα τουριστών που αρκούνται τελικά μόνο σε μια φωτογραφία της ..μειδιούσας τζοκόντας, της φτερωτής νίκης της σαμοθράκης ή σε ένα αναμνηστικό πυργάκι tour eiffel που χωράει στην παλάμη του χεριού. Mε μια μπύρα στα γρήγορα σε ένα από τα πολυάριθμα γλοιώδη μέρη στη βάση της butte de montmartre ή στην blvd de clichy κοντά στο σταθμό του pigalle...

Πως να μην αισθάνεται δέος αυτός ο τουρίστας που ικανοποιείται τόσο εύκολα, μπροστά στα επιβλητικά δώματα της μαρίας αντουανέτας στα βασιλικά ανάκτορα των βερσαλλιών, μπροστά στην αψίδα του θριάμβου ή στους τεράστιους πίνακες του νταβίντ, του ντελακρουά, ακόμη και του τζιότο... Ολα έγιναν μια άλλη εποχή, μαξιμαλιστική, γεμάτη πάθη κι έριδες που ήθελε να ξεχωρίσει στον αιώνα... Πάντως όχι με τη μέθοδο του copy -paste όπως όλα σήμερα..

Η πολιτισμική βαβέλ είναι εδώ! Της βασιλικής της Ιερής Καρδιάς, των βερσαλλιών, της Βαστίλλης, των Bateaux Mouches αλλά και του Moulin rouge, του ναού της κατανάλωσης στις galeries Lafayette και των καθε λογής αλκοολικών κι εξαθλιωμένων που στοιβάζονται κάθε βράδυ στο μετρό του παρισιού και στα κρύα σοκάκια δεξιά κι αριστερά της av. de clichy..

Γιορτάζει ο πολιτισμός και η τέχνη, που κατάφερε επιτέλους την εκλαϊκευσή της;
H μήπως γιορτάζει ο μαζικός κακόγουστος τουρισμός και η παγκοσμιοποίηση; Και μάλιστα με τη μορφή εκείνη που κάνει τα πάντα κοινά και προσβάσιμα για όλους, αλλά στο χαμηλότερο το πιο εξαθλιωμένο επίπεδο;

[του Τζεφέρη Πέτρου][by Tzeferis Peter]

3 comments:

hamomilaki Anthemis είπε...

Κοιτάξτε εδώ τα χάλια μας :((

http://prasino-hamomilaki.blogspot.com/2010/01/heliskiing.html
Καλή σας μέρα

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

τελικά μόνο αυτό Heliskiing μας ελειπε απο τη ζωή μας, το βρήκαμε κι αυτό!

Ανώνυμος είπε...

Καλή Χρονιά εύχομαι!
Η αλήθεια είναι ότι η Βαβέλ δεν υπάρχει μόνο στο Παρίσι αλλά σε ολόκληρη της Ευρώπη πλέον με τους μετανάστες που έχουν περάσει τα σύνορά της για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς λόγους.
Όσο για τον μαζικό τουρισμό, ιδίως αυτόν των γιορτών και των οργανωμένων γκρουπ είναι ότι χειρότερο για τον λόγο ότι κατευθύνεσαι σε συγκεκριμένα πράγματα να δεις και να κάνεις, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να δεις το real thing. Οι ατρακσιόν είναι μέρος των γιορτών σε όλο τον "πολιτισμένο" κόσμο, μαζί και η επλίδα για μεγαλύτερο κέρδος.
Φαντάζομαι όμως ότι αν επισκεφτείς το Παρίσι μια άλλη περίοδο και καταφέρεις να περιηγηθείς στο Μαρέ, το Σαν Ζερμαίν, τους κήπους του Λουξεμβούργου και τα Ιλίσια Πεδία, χωρίς μετρό και λεωφορείο απλά με το τόσο βολικό ποδηλατάκι που νοικιάζεις από πολυάριθμα σημεία χωρίς χρέωση, τότε το Παρίσι έχει άλλο χρώμα και εσύ άλλη διάθεση... Ίσως αυτό είναι όλο γιατί ευτυχώς, ο Παράδεισος στην Δύση παραμένει εκεί να μετατρέψει την Κόλαση...
Καλή χρονιά με υγεία και πάλι
Μαρία Νικολάου

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!