Τουρκικός Ορυκτός Πλούτος: είδες η Τουρκία;

Ο λιγνίτης αποτελεί τη πιο σημαντική πηγή ενέργειας για την Τουρκία και τα συνολικά του αποθέματα υπολογίζονται στα 8 δις τόνους. Όσον αφορά τα βιομηχανικά ορυκτά, το βόριο είναι το πιο σημαντικό εξαγωγικό ορυκτό της Τουρκίας (η Τουρκία θεωρείται συνώνυμη με τα ορυκτά του βορίου παγκοσμίως, διαθέτοντας τις 4 από τις 13 επιχειρήσεις εξόρυξης βορίου στον κόσμο) και τα τουρκικά αποθέματα αποτελούν το 72% των παγκοσμίων αποθεμάτων (περίπου 3,05 δις. Τον).
Ο νέος νόμος των μεταλλείων (Μάιος 2004), ο οποίος ήταν βασική απόρροια των μελετών του ΔΝΤ με τίτλο "Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα για τη Βελτίωση του Επενδυτικού Περιβάλλοντος", είχε σκοπό την προσέλκυση των επενδυτικών ευκαιριών κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα του νέου νόμου ήταν η ιδιωτικοποίηση ενός μεγάλου αριθμού δημοσίων επιχειρήσεων εξόρυξης και κυρίως ενεργειακών ορυκτών και σπανίων μετάλλων. Εντούτοις, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ειδικά για τα κοιτάσματα βορίου σύμφωνα με τον Ν. 2840, όλα τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των παγκοσμίων γνωστών τούρκικων κοιτασμάτων βορίου, θα εξαιρούνται πλέον υπέρ του δημοσίου.
Το 2004 το μερίδιο των επενδύσεων στο κλάδο ήταν 1,8% του συνόλου και η παραγωγή αποτελούσε το 1,2 του ΑΕΠ, το οποίο σε πραγματικά μεγέθη μεταφράζεται σε 2,5-3,5 δις. Για το 2008, τα αποτελέσματα δίνονται στην εικόνα.
Πάντως, οι Τούρκοι δείχνουν ότι έχουν καταλάβει την αξία του ορυκτού τους πλούτου και προσπαθούν, όπως υποδηλώνει τόσο η δραστηριότητα της γνωστής Γενικής Διεύθυνσης για την Μεταλλευτική Ερευνα κι Εκμετάλλευση (General Directorate of Mineral Research & Exploration of Turkey , ΜΤΑ ) , η οποία υφίσταται από το 1935, και στην ιστοσελίδα της οποίας βλέπουμε να υπάρχουν σαφώς εκπεφρασμένοι «Strategic Goals and Targets»
Το όντως φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι χωρισμένο σε τέσσερεις ενότητες: την επιστημονική και γεωλογική έρευνα, τις μεταλλευτικές έρευνες, την οργάνωση της πληροφορίας και τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες.
Η γεωλογική κι επιστημονική έρευνα περιλαμβάνει:

• Σεισμολογική χαρτογράφηση και σεισμολογικές εργασίες σχετικά με ενεργά ρήγματα
• Ψηφιακή μοντελοποίηση αποθεμάτων ορυκτών
• Συλλογή δεδομένων γεωθερμικού δυναμικού και γεωθερμικών ταμιευτήρων
• Δορυφορική ανάλυση δεδομένων 150.000 km2/έτος
Το στρατηγικό σχέδιο για την εξερεύνηση των μεταλλικών, βιομηχανικών και ενεργειακών πόρων περιλαμβάνει:
• Συγκέντρωση κι ανάλυση των προοπτικών του τομέα
• Συνέχιση κι εντατικοποίηση της δραστηριότητας της έρευνας σε μεταλλικά και βιομηχανικά ορυκτά
• Εξερεύνηση των γεωθερμικών πόρων και καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών γύρω από τους πόρους αυτούς.
• Γεωφυσική έρευνα κι εντατικοποίηση της γεωτρητικής έρευνας


Tο μήνυμα πλέον της χώρας στον τομέα είναι: “Turkey’s industries are fast developing and more and more markets for industrial minerals are opening up. All that is needed is companies to develop the mineral resources…”
Crystallising Turkish minerals potential
Θα μου πείτε: «και το περιβάλλον; ποιος θα διασφαλίσει την περιβαλλοντική αποκατάσταση και ποιος θα διαμοιράσει τον πλούτο στο κοινωνικό σύνολο, ώστε να μην έχουμε το γνωστό τριτοκοσμικό μοντέλο;”

[πέτρος Τζεφέρης] [by Tzeferis peter]
Σημείωση Συγγραφέα: H οποιαδήποτε χρήση υλικού αλλά και γενικότερα η όποια αναδημοσίευση υπόκειται στην εφαρμογή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας http://elladitsamas.blogspot.com
3 comments:
Ποιός κοιμάται ε;
Σε περίπτωση που υιοθετήσουν την αλόγιστη συμπεριφορά, όλοι μας, σε περίπτωση που "βάλουν" μυαλό, κανείς μας.
Πάντως, παρότι με θλίβει, ποντάρω στο πρώτο. Σίγουρες αποδόσεις!
οι τουρκοι εχουν ορυκτό πλούτο και ξερουν να τον εκμεταλλευονται
εμεις τι κάνουμε;
Γιατί να κάνουμε κάτι; Δεν είναι λες και ο ορεικτος τους πλούτος είναι δικός μας. ξέρουν να τις εκμεταλλεύοναι; και καλά κάνουν! έχουν μυαλό οι γεολόγοι τους...
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!