12.7.10

Σπείρε και συ ένα Φωτοβολταϊκό, μπορείς! Η μήπως όχι;

Σε μικρούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας φιλοδοξούν να μετατραπούν χιλιάδες αγρότες ανά τη χώρα, εκτιμώντας ότι τα ηλιακά επιδοτούμενα πάνελ θα τους εξασφαλίσουν άκοπα υψηλό εισόδημα. Στα καφενεία ανά την επικράτεια τις συζητήσεις μονοπωλούν οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών και οι αμοιβές των μελετητικών γραφείων που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά.


Δείτε πως προμοτάρεται το ...νέο "επάγγελμα":

"...Ξεχάστε την αβεβαιότητα που είχε μέχρι τώρα το επάγγελμα του αγρότη. Πλέον, δε σας νοιάζουν τα άστατα καιρικά φαινόμενα ούτε η απώλεια εισοδήματος από τη μειωμένη γεωργική παραγωγή ούτε η πτώση της τιμής στα γεωργικά προϊόντα. Εσείς θα μπορείτε να έχετε το εισόδημά σας κάθε μήνα ξεκούραστα και σίγουρα..."

Είσαι αγρότης; Τώρα είναι η ευκαιρία σου.......

Απο τη μία, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, επιχειρείται μια σημαντική αναδιανομή του πλούτου, με το δικαίωμα που δίνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, «κατ΄ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα», να παράγουν ρεύμα από φωτοβολταϊκά. Ηδη η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, εξελίσσονται σε ένα από τους σοβαρότερους παράγοντες στο χώρο των μικρών πράσινων επενδύσεων.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ.

Από την άλλη ομως,  οι αγρότες εγκαταλείπουν μαζικά τις καλλιέργειές τους χωρίς δυστυχώς να ειναι όλοι γνώστες των κινδύνων που ελλοχεύουν, κυρίως διότι πέραν των γραφειοκρατικών προβλημάτων που πρέπει να λυθούν άμεσα, οι "επιδοτήσεις" χάριν της ειδικής τιμολόγησης της παραγωγής ρεύματος από τα ηλιακά πάνελ δεν θα διαρκέσουν επ΄ άπειρον, και επομένως πολλοί κινδυνεύουν να μείνουν με επένδυση χωρίς απόσβεση.

Σπέρνουν... φωτοβολταϊκά

Το ζήτημα δεν είναι φυσικά ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμη ανοίξει, διότι εκκρεμεί η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων από τις αρμόδιες υπουργούς  τόσο για τις διαδικασίες αδειοδότησης όσο και το ποιος θεωρείται επαγγελματίας αγρότης ή οχι.

Το ζήτημα είναι ότι αλλάζει ριζικά η "αγροτική πολιτική" μας εφόσον μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, όπως άλλωστε και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πέραν της γεωργίας, ενώ τώρα πλέον καθορίζεται ρητά ότι: «Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας (πλην ορισμένων εξαιρέσεων), απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε.».

Και ποιός εγγυάται με τον πυρετό  που επικρατεί ότι τούτο το "νέο επάγγελμα" του "να κάθεσαι και να σου αβγατίζουν τα κέρδη από τα Φ/Β" θα παραμείνει συμπληρωματικό του αγροτικού επαγγέλματος; Και ποιός θα επιμείνει στην αγροτική παραγωγή, η οποία άλλωστε δεν επιδοτείται; Ποιοί δηλ. θα είναι πλέον οι  "κατ'επάγγελμα" αγρότες που θα συνεχίσουν να ασκούν το αγροτικό επάγγελμα; Και μέχρι πότε θα επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά με την ευνοϊκή τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας; Και από ποιόν παραγωγικό τομέα, από ποιά προστιθέμενη αξία θα αφαιρείται η "επιδότηση" για να προστίθεται σε αυτά;

Σε φούσκα εξελίσσονται τα φωτοβολταϊκά

Φωτοβολταϊκά παντού. Το μεγαλύτερο Φ/Β του κόσμου αλλάζει θέση!
[Πέτρος Τζεφέρης] [by Tzeferis Peter]

1 comments:

convi είπε...

Οι αγρότες μας καλά θα κάνουν να διαβάσουν το νέο αναπτυξιακό νόμο από τον οποίο φαίνεται ότι δεν επιδοτούνται φωτοβολταικά έργα και σε συνδυασμό με την πιθανότητα μείωσης της τιμής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τέτοιους σταθμούς, μη χάσουν τα λεφτά που θα επενδύσουν.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!