11.7.10

Tα ορυκτά στη ζωή μας και το ελληνικό "παράδοξο"


  • Το στοίχημα για όλους εμάς που υπηρετούμε αυτό τον επιστημονικό χώρο – ανακάλυψη, εξόρυξη πρώτων υλών και παραγωγή – είναι ένα: να συμβάλλουμε και με έρευνα και εκπαίδευση στη γνώση και την τεχνολογία που στηρίζει και εξελίσσει περισσότερο τις απαιτήσεις των καιρών αλλά πρέπει να λαμβάνουμε οπωσδήποτε μέριμνα για πλήρη αξιοποίηση των εξορυσσόμενων υλικών για εφαρμογή των αρχών περιβαλλοντικής προστασίας και για εφαρμογή των αρχών ανακύκλωσης.
  • Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να περάσει από την περίοδο της περιβαλλοντικής ασυλίας και των πρακτικών που στιγμάτισαν την εξορυκτική βιομηχανία, προς τη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Η γενιά μας είναι εκείνη που δέχεται την πρόσκληση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων και είναι εκείνη που θα πρέπει να συμβάλει στην θεμελίωση της αγωνίας μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της βιομηχανίας. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Η κοινωνία διατηρεί μια θέση δυσπιστίας απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο και περισσότερο όμως δυστυχώς δεν εμπιστεύεται τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για την προστασία που της προσφέρει.
  • Δε θα λύσουμε όμως εμείς όλα αυτά τα ζητήματα αν δεν επενδύσουμε στο πιο εύκολα υλοποιήσιμο θέμα που είναι η ευρεία ενημέρωση του κόσμου αλλά επίσης ακόμα βαθύτερα σε δράσεις που εξασφαλίζουν και παράγουν παιδεία, καλλιεργούν κουλτούρα και εξασφαλίζουν προσέγγιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

[Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών ]

4 comments:

Sophia είπε...

H παιδεία και η καλλιέργεια της κουλτούρας νομίζω είναι τα ισχυρότερα όπλα, αλλά, όπως βλέπω γύρω μου σήμερα, με αυξημένο ρυθμό, παραδίδουν τα σκήπτρα τους στην υποκουλτούρα, την έλλειψη σεβασμού και το κυνήγι του βραχυπρόθεσμου και άμεσου κέρδους χωρίς να ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και οφέλη.....

Ανώνυμος είπε...

τώρα είναι η ώρα των δασκάλων. Αν θέλουμε να καταφέρουμε κάτι στον τόπο αυτό.

Unknown είπε...

Ναι ναι, ειδικά τώρα που η παιδεία καταβαραθρώνεται ακόμα περισσότερο και γνώση πλήττεται προς χάρη της επαγγελματικής αποκατάστασης και των δεξιοτήτων, οι δάσκαλοι θα καταφέρουν να φτιάξουν την κοινωνία της γνώσης που μόνο στα χαρτιά ευαγγελίζεται η ευρωπαϊκή ένωση…

Ονειροφαντασίες χιμαιροκυνηγού…

Ανώνυμος είπε...

xaxa πως φαίνονται από μακράν οι δάσκαλοι!!

Ονειροφαντασίες χιμαιροκυνηγού… σίγουρα!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!