3.8.10

Γεωθερμία, once again!

Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ by Peter Tzeferis


[...Εμείς στην Ελλάδα με κάποιον ενθουσιασμό προχωρήσαμε αλλά η ανάπτυξη είναι μηδαμινή. Από το 2000 έως το 2009-2010 το μόνο που αναπτύχθηκε ήταν οι αντλίες θερμότητας. Τι φταίει όμως και δεν περπατήσαμε και περπάτησαν οι αντλίες θερμότητας; Η μόνη διαφορά μεταξύ του νόμου 3195/2003 και των αντλιών θερμότητας είναι ότι οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ απλές στη δεύτερη περίπτωση. Εμείς δυστυχώς στην Ελλάδα εφαρμόσαμε από το 83 που βγήκε ο νόμος 1495 της γεωθερμικής ενέργειας μέχρι σήμερα, με διάφορες διαδικασίες, κατορθώσαμε το χρήστη της γεωθερμικής ενέργειας να τον συνδυάσουμε με τον διαχειριστή. Έλεγε η πολιτεία όποιος χρειάζεται γεωθερμική ενέργεια να πάει να μισθώσει ένα γεωθερμικό πεδίο, δηλ. ο παραγωγός κηπευτικών θα έπρεπε εκτός από χρήστης γεωθερμικής ενέργειας να γίνει και μεταλλειοκτήτης.
Υπάρχει μια στρέβλωση αυτού του είδους η οποία πρέπει ν’ αλλάξει και δυστυχώς ακόμη μέχρι σήμερα είναι σε εκκρεμότητα. Ισχύει ο ίδιος νόμος μέχρι το 2003 και από το 2003 για 7 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια δημοπράτηση γεωθερμικού πεδίου διότι μιλάει για ολοκληρωμένη διαχείριση ενός γεωθερμικού κοιτάσματος για το οποίο και εμείς και εγώ ιδιαίτερα προσωπικά διαφωνώ. Εγώ πιστεύω ότι για τη γεωθερμική ενέργεια πρέπει να υπάρχει ο φορέας διαχείρισης που είναι οι περιφέρειες της χώρας, μέχρι για πεδία τουλάχιστον 90 βαθμών Κελσίου. Πρέπει να τα διαχειρίζεται η περιφέρεια μαζί με το ΙΓΜΕ που θα έχει την τεχνογνωσία γιατί αυτός τα έχει εντοπίσει και γνωρίζει πως είναι δομημένα τα πεδία ή με οποιοδήποτε άλλο φορέα νομίζει καλύτερα η περιφέρεια και να δίνει με μεγάλη ελευθερία και άνεση νερό σε οποιονδήποτε το χρειάζεται. Μόνο έτσι θα προχωρήσει. Δε μπορεί ο χρήστης να είναι και διαχειριστής όταν μάλιστα απευθύνεσαι στον πρωτογενή αγροτικό τομέα κατά κύριο λόγο.

....

Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα πράγματα που έχουν σχέση με τη γραφειοκρατία και με την έλλειψη κινήτρων όταν σήμερα δηλ.για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπάρχουν τόσα κίνητρα με υψηλές τιμές ανά κιλοβατόρα, ο χρήστης γεωθερμικής ενέργειας θα πρέπει να πληρώνει στο δημόσιο. Αν και χρησιμοποιεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, πληρώνει 2 ή 3% του αντίστοιχου σε ισοδύναμο του φυσικού αερίου για την κατανάλωση του ζεστού νερού που έχει, όταν έχουμε την πολυτέλεια και πληρώνουμε 500 ευρώ την μεγαβατόρα ,στα αιολικά και στα φωτοβολταϊκά...]

[N. ΚΟΛΛΙΟΣ – ΓΕΩΛΟΓΟΣ, από Ημερίδα με θέμα «Οι Θησαυροί της Βορείου Ελλάδος», Θεσσαλονίκη, 29.05.2010]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!