27.11.10

Από τον καταναλωτισμό στην αειφορία

Το νέο πόνημα του  Ινστιτούτου WorldWatch είναι γεγονός.  Με τίτλο "Η κατάσταση του Κόσμου 2010. Ο πολιτισμός μας σε μετάβαση: Από τον πολιτισμό της Κατανάλωσης, στον πολιτισμό της Αειφορίας" παρουσιάστηκε ήδη σε εκδήλωση την Κυριακή 21 Νοεμβρίου και μεταφράστηκε με πρωτοβουλία της Καθημερινής (δίνεται στο κοινό με το σημερινό της φύλλο).

Είμαστε ευχαριστημένοι που  αυτή τη φορά το  Ινστιτούτο WorldWatch αποφάσισε να καταπιαστεί με το δύσκολο ζήτημα της πολιτισμικής αλλαγής του κόσμου μας. Της ανάγκης να αλλάξει το για αρκετούς αιώνες εδραιωμένο πολιτιστικό παράδειγμα του καταναλωτισμού και να αντικατασταθεί από εκείνο της βιωσιμότητας, της μεγαλύτερης προκλησης του καιρού μας. 

Βιωσιμότητα (sustainability): η μεγαλύτερη πρόκληση του καιρού μας..

Είμαστε χαρούμενοι που αυτή τη φορά το  Ινστιτούτο WorldWatch  συμφωνεί σχεδόν σε ολα μαζί μας ακόμη και στη χρήση της ορολογίας περί πολιτιστικού παραδείγματος και πολιτισμικής μετάβασης  "από τον πολιτισμό της Κατανάλωσης, στον πολιτισμό της Αειφορίας". Με μια μικρή αντίρρηση (για τους μεταφραστές) ως προς τη χρήση του όρου "αειφορίας" που δεν ειναι ο απολύτως σωστός.  H "αειφορία" είναι ενας εξαιρετικός ελληνικότατος όρος, που όμως αναφέρεται θεωρητικά σε κάτι που "φέρει" για πάντα. Ο σωστός, κατά την άποψή μας, ειναι ο όρος "βιωσιμότητα" ("sustainability")  που άλλωστε τον χρησιμοποιούν στην πλειονότητα των θέσεων στα επιμέρους άρθρα του βιβλίου. 

 Παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από το κομμάτι του Erik Assadourian (Ερικ Ασαντουριάν, συντονιστής της έκδοσης ):  "The Rise and Fall of Consumer Cultures", όπως μεταφράστηκε απο την "Καθημερινή":

"..ίσως σε έναν αιώνα ή δύο, δεν θα χρειάζονται πλέον οι επίμονες πρωτοποριακές προσπάθειες για ένα νέο πολιτισμικό προσανατολισμό, καθώς οι άνθρωποι θα έχουν ενστερνιστεί αυτές τις νέες ιδέες, βλέποντας ως κάτι φυσικό τη βιωσιμότητα αντί για τον καταναλωτισμό. Έως τότε,  τα δίκτυα των προωτοπόρων σε θέματα πολιτισμού θα είναι αναγκαία προκειμένου να ωθήσουν τα θεσμικά κέντρα εξουσίας να επιταχύνουν αυτή τη στροφή, τόσο προληπτικά όσο και συνειδητά...."

Ευχόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας να γίνει αυτό πιο σύντομα και ακόμη μετά απο συλλογική απόφαση,  ώστε  να καταφέρουμε εγκαταλείψουμε τον πολιτισμό του καταναλωτισμού  αισίως και όχι να απομακρυνθούμε από αυτόν αναγκαστικά χωρίς τη θέλησή μας, εξαιτίας δραματικών  και συντριπτικών αλλαγών που ούτως ή άλλως θα καταστήσουν αυτό το σύστημα μη βιώσιμο.  Μόνο που στην τελευταία περίπτωση  δεν ξέρουμε αν η μετάβαση θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη κοινωνία ή σε έναν καινούργιο Μεσαίωνα...

State of the World 2010: Transforming Cultures:From Consumerism to Sustainability (Discussion Guide)

State of the World 2010: Transforming Cultures

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!