28.2.11

ΔΕΗ: μήπως ο εκσυγχρονισμός πάει χέρι χέρι με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;

Τέλος στο έναντι με online καταχώρηση ενδείξεων του ρολογιού της ΔΕΗ !

Τη δυνατότητα online καταχώρησης των ενδείξεων του μετρητή προσφέρει πλέον η ΔΕΗ στους καταναλωτές, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν εκκαθαριστικό λογαριασμό και να καταργήσουν ουσιαστικά το γνωστό λογαριασμό “έναντι” που υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση από την επιχείρηση.

Μέχρι τώρα και επί σειρά ετών, είχαμε συνηθίσει να λαμβάνουμε ένα λογαριασμό “έναντι” από τη ΔΕΗ το δίμηνο και έναν “εκκαθαριστικό” το τετράμηνο. Αν μάλιστα για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορούσε να γίνει καταμέτρηση του μετρητή από τους ανθρώπους της ΔΕΗ, μπορούσαμε να λαμβάνουμε λογαριασμούς “έναντι” για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από καιρό να λαμβάναμε έναν υπέρογκο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Να θυμίσουμε ότι ο λογαριασμός “έναντι” υπολογίζεται αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ και βασίζεται σε συγκεκριμένο αλγόριθμο που περιλαμβάνει τα ιστορικά στοιχεία των καταναλώσεων (π.χ. τις καταναλώσεις της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του προηγούμενου έτους). Ο λογαριασμός του δεύτερου διμήνου (εκκαθαριστικός) εκδίδεται μετά από λήψη ένδειξης από το προσωπικό της επιχείρησης και περιλαμβάνει τη συνολική κατανάλωση του τετραμήνου, από την αξία του οποίου αφαιρείται η αξία ρεύματος που είχε χρεωθεί στον κατ’ εκτίμηση (“έναντι”) λογαριασμό.

Πλέον η ΔΕΗ αλλάζει αυτό το σύστημα και επιτρέπει στους καταναλωτές να καταχωρούν οι ίδιοι την ένδειξη του μετρητή τους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ο δίμηνος λογαριασμός να έρχεται βάσει της πραγματικής κατανάλωσης και όχι ως “έναντι”. Οι καταναλωτές θα μπορούν, δηλαδή, να λαμβάνουν πάντοτε εκκαθαριστικό λογαριασμό αντί για έναντι.

Αναλυτικές οδηγίες στο https://ivr.dei.com.gr/.

Την ίδια ώρα πλησιάζει στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η δυνατότητα επιλογής Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας.


Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), εξέδωσε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες και χρηστικές οδηγίες;

Αλλαγή Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας? Τι πρέπει να γνωρίζεις! 


Αλήθεια τι θα γίνει με αυτήν την πολύφερνη νύφη την ΕΡΤ; Ως πότε θα την πληρώνει ο ελληνικός λαός παράνομα και καταχρηστικά; Με την τελείως αυθαίρετη, παρότι νομικά κατoχυρωμένη, συνδρομή της ΔΕΗ;

Ενα είναι σίγουρο:

Ωφελημένος καταναλωτής είναι ο πληροφορημένος, συνειδητοποιημένος και διεκδικητικός καταναλωτής! 


Και μόνον αυτός!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!