20.3.11

Ομορφος κόσμος ..ψηφιακός, αγγελικά πλασμένος!

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

Ο κόσμος μας σήμερα είναι ψηφιακός. H εξέλιξη της Mικροηλεκτρονικής και η Tεχνολογία της Πληροφορίας παρέχουν πλέον πρόσβαση σε απεριόριστες πηγές δεδομένων και απεριόριστη επικοινωνιακή δυνατότητα.

Μας αρέσει ο ψηφιακός μας κόσμος της κινητής τηλεφωνίας, τα ασύρματα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών και του ιντερνετ, τα δίκτυα WLAN-WiFi, τα hot spots, τα bluetooth και η απόλυτα άνετη χωρίς καλώδια επικοινωνία που διαρκώς εξαπλώνονται παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Αποτελεί μάλιστα για πολλούς ένδειξη ποιότητας ζωής και πολιτισμού. Η ψηφιακή στρατηγική, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι βέλτιστες πρακτικές τους αποτελούν σήμερα στόχους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

H πολυσυσκευή του πολύ κοντινού μέλλοντος, για την κατασκευή της οποίας ήδη διαγκωνίζονται οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, θα είναι ένα ασύρματο πλήρες όργανο ενημέρωσης, μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, από παραδοσιακή τηλεόραση και βίντεο μέχρι κομπιούτερ, PDA, εφημερίδα και φυσικά τηλέφωνο. Eπίσης, θα είναι ατζέντα, ρολόι, αρχείο, ραδιόφωνο, GPS και βοηθός για ...ψώνια. Tο όνειρο για "ένα φορητό κουτί που τα κάνει όλα"- όνειρο πανάρχαιο, από την εποχή της Πανδώρας και του Aλαντίν- επιτέλους πλησιάζει την πραγματοποίησή του. Περνάμε από την εποχή των "mass media" στην εποχή του "my media" όπου ανατρέπεται ριζικά η παθητική σχέση πομπού με δέκτη. Ακόμη και η τέχνη δεν αντέχει στον πειρασμό και γίνεται ψηφιακή σήμερα. Ακόμη και τα μοναστήρια του Αγίου Ορους πλέον έχουν μετατραπεί σε «ψηφιακά» διαθέτοντας ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα που έχουν επιδοτηθεί από την ΕΕ και την Πολιτεία. Και φυσικά ο αόρατος κόσμος των ασύρματων επικοινωνιών διεισδύει παντού, δια συνδέοντας ηλεκτρονικές συσκευές και ανθρώπους.

 Η αποϋλοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί σήμερα την κατεύθυνση, το ορόσημο της βιώσιμης ανάπτυξης. Πού στηρίζει τα πόδια του ο όμορφος ψηφιακός μας κόσμος; Και πόσο βιώσιμος και αγγελικά πλασμένος είναι;

Ένα μικρό δείγμα πήραμε από το ορυκτό κόλταν και τα ορυχεία του Κονγκό:

Congo's Bloody Coltan: καλημέρα αληθινέ κόσμε …

Kι ένα ακόμη από το μονοπώλιο των σπανιών γαιών ποου ρυθμίζουν σήμερα το οικολογικό μας μέλλον:

Δρ. Πέτρου Τζεφέρη: OI ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ EINAI ΠΡΑΣΙΝΕΣ Η ΚΑΦΕ;

Όμως δεν στηρίζεται μόνο εκεί. Στηρίζεται ακόμη στην άγνοια αλλά και στην ένοχη ή αφελή ανοχή κάποιων για τις ενδεχόμενες βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία μας από τη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας και την ακτινοβολία όλων των διάσπαρτων κεραιών που διαρκώς αυξάνονται και πληθύνονται. Ο πολιτισμένος ψηφιακός μας κόσμος δεν αρέσκεται τα ορυχεία, τα μεταλλεία, τα μπάζα και γενικά τα υλικά σκευάσματα διότι είναι αναλώσιμοι πόροι που οδηγούν σε απόβλητα.

Όμως κι αυτός δεν είναι άμοιρος ευθυνών και αρνητικών συνεπειών που αφορούν την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας. Και μπορεί η ασύρματη τεχνολογία να «έλυσε τα χέρια» των πολιτών, κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι κρύβει και κινδύνους, στο βαθμό που η χρήση ασύρματων συσκευών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, προσβάλλοντάς τον ακόμα και από ανίατες ασθένειες. Κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, καλώδια υπερυψηλής τάσης και πυλώνες δίπλα και πάνω από τις κατοικίες, οικιακές συσκευές: η έκθεση του ανθρώπου στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ημέρα με την ημέρα αυξάνει.

Για του λόγου το αληθές μπορεί να δει κανείς τα αποτελέσματα σε μια τυπική μέτρηση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά (Κινητό κι ασύρματο τηλέφωνο, Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router), φούρνο μικροκυμάτων κλπ).


ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ: Μετρήσαμε τις συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση



Το ερώτημα είναι ένα, οι απαντήσεις όμως που δίνονται είναι πολλές. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Μέχρι τότε όμως; Μέχρι τότε οι μη ιον(τ)ίζουσες ακτινοβολίες (ΜΙΗΜΑ) θα προκαλούν βιολογικές βλάβες, καταστροφή του DNA, καρκινογενέσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλτσχάιμερ, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού κλπ. σε όλους όσους εκτίθενται στο περιβάλλον της ηλεκτρονικής ρύπανσης, δηλ. σε όλους μας χρήστες και μη. Και μάλιστα με αθόρυβο, ύπουλο τρόπο αλλά με διαρκώς αυξανόμενη σε συχνότητα και ένταση, όσο οι χρήστες του κυβερνοχώρου αυξάνουν.
[συνεχίζεται]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!