18.7.11

Οι Σπάνιες Γαίες γίνονται ολο και λιγότερο σπάνιες!

Τεράστια κοιτάσματα σπάνιων γαιών, εκτιμάται ότι έχουν εντοπιστεί στο βυθό του Ειρηνικού, σε ποσότητες 1.000 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν εντοπιστεί σε κοιτάσματα εδάφους, αναφέρουν δημοσιεύματα του Ιαπωνικού Τύπου .

Τα αποθέματα αυτά εκτιμάται ότι φθάνουν τα 100 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την καθημερινή οικονομική εφημερίδα Nikkei. Πιστεύεται ότι βρίσκονται σε βάθος 3.500 ως 6.000 μέτρων και καλύπτουν μια έκταση 11 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κοιτάσματα αυτά είναι τόσο πλούσια που ένα μόνο τετραγωνικό χιλιόμετρο εξόρυξής τους, θα είναι αρκετό για την κάλυψη του ενός πέμπτου της τρέχουσας ετήσιας ζήτησης σε σπάνιες γαίες.

Η Κίνα, η οποία παράγει το 97% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπανίων γαιών, επιβάλει το τελευταίο διάστημα περιορισμούς στις εξαγωγές των στρατηγικής σημασίας αυτών μετάλλων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, μαγνητών, μπαταριών, οθονών πλάσματος, iPhone, ipods, LED, υβριδικών αυτοκινήτων κ.ά. εγείροντας ανησυχίες διεθνώς για την επάρκεια της προσφοράς και προκαλώντας την άνοδο της τιμής τους. Ολοι θυμόμαστε το γνωστό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας που αποδόθηκε στην κυριαρχία της Κίνας επί των σπάνιων γαιών, οπότε η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στο μονοπώλιο αυτό.

To Τόκιο έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην αναζήτηση για νέα κοιτάσματα ως εναλλακτική λύση για τη διαφοροποίηση των προμηθειών. Η ζήτηση πάντως εκτιμάται ότι πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά εκ νέου εντός του έτους καθώς η Ιαπωνία ανακάμπτει από την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός, το επακόλουθο τσουνάμι και η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Οι προοπτικές του κλάδου είναι τεράστιες, αλλά μερικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει για τις δυσκολίες για την απομάκρυνση των υλικών αυτών από το βυθό της θάλασσας αλλά και για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρέθηκαν μέχρι τώρα θεωρείται απο ορισμένους "οικονομικά ανέφικτη" λόγω του βάθους καιτης έλλειψης της ανάλογης τεχνολογίας. Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, ένας από τα πιο σημαντικούς κινδύνους είναι η παρουσία ραδιενεργών υλικών όπως το ουράνιο ή θόριο που όταν είναι παρόντα στα κοιτάσματα αυτά, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την εξόρυξη.

Εμείς να υπενθυμίσουμε σε όλες τις πλευρές, τόσο σε κείνους που ονειρεύονται το νέο ελντοράντο των σπάνιων γαιών όσο και στους άλλους, στην άλλη άκρη, που επικαλούνται τις θεωρίες της "φειδωλής εξόρυξης" ή του "μαύρου κύκνου" ως μεθοδολογικά πρότυπα διαχείρισης (ή μάλλον κατάργησης!) της βιώσιμης ανάπτυξης της εξορυκτικής βιομηχανίας, ότι o καταναλωτής που θέλει να απολαμβάνει αμφότερα δηλ. τόσο τα πανταχού παρόντα μεταλλευτικά προϊόντα όσο και το καθαρό περιβάλλον, θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να "πληρώσει πλήρως" και για τα δύο!

[του Τζεφέρη Πέτρου] [by tzeferis Peter]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!