5.7.11

Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Ορεινού Ογκου του Υμηττού

Αυξημένη προστασία στο σύνολο του ορεινού όγκου του Υμηττού προβλέπει το προεδρικό διάταγμα «περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων». Το νέο διάταγμα αντικαθιστά το προηγούμενο του 1978 και στηρίζεται σε μελέτη του Οργανισμού Αθήνας.

Το προεδρικό διάταγμα ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 187/ Δ/ 16.6.2011) και αφορά στο κομμάτι του Υμηττού που περικλείεται από τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου – Χολαργού, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Παιανίας.

ΠΔ «Περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων» [ΦΕΚ 187/ Δ/ 16.6.2011] 

Σημαντική είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία δυο μητροπολιτικών πάρκων (Γουδή – Ιλίσια), που θα συνδέουν την πόλη με το ορεινό σύστημα, αλλά και για τη σύσταση φορέα διαχείρισης.

Η προβλεπόμενη ζώνη Α απόλυτης προστασίας εκτείνεται σε έκταση σχεδόν 100.000 στρεμμάτων και κατά περιοχές φθάνει στο σχέδιο πόλης. Σε αυτήν εντάσσονται τα σημαντικότερα ρέματα και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η δόμηση απαγορεύεται πλήρως. Περιφερειακά αυτής ή με μορφή θυλάκων αναπτύσσεται η ζώνη Β με χρήσεις υπαίθριου αθλητισμού και πολιτισμού καθώς και εκπαίδευσης, με όρους πολύ αυστηρότερους των προ υφισταμένων.

Παράλληλα θεσπίζεται κατάλογος αυθαιρέτων κτισμάτων, απαγορεύονται οι υπαίθριες πινακίδες διαφήμισης, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ενώ προβλέπεται χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης βιομηχανιών.

Στο άρθρο 7 (Μεταβατικές διαταξεις) γίνεται αναφορά και στα λατομεία (πολλά ανενεργά αλλά και δύο εν ενεργεία) της περιοχής. Συγκεκριμένα:  "Όλα τα λατομεία τα κείμενα εντός των ζωνών προστασίας, χαρακτηρίζονται ως ανενεργά. Επιβάλλεταιμόνο η αποκατάσταση δίχως εξόρυξη, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και η απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων παραγωγής προϊόντων. Τα λατομεία αυτά οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος εντός τριών (3) ετών από τηνημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος". 

Τα παραπάνω αφορούν τόσο τα πολλά ανενεργά λατομεία της περιοχής όσο και τα  δύο ενεργά λατομεία «Κυριακού» και «Τριάς- Εμπορολατομική».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!