21.9.11

Oι ανεμογεννήτριες ξανάρχονται... στην Μάνη!

[by Tzeferis Peter]

Στις 26 Ιουλίου, στο Περιφερεικό  Συμβούλιο Πελοποννήσου,  ετέθη το θέμα των ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης. Οπως είναι γνωστό η Ενωσις Απανταχού Μανιατων  Η ΜΑΝΗ, με άλλους 55 αδελφούς συλλόγους, τον Αυγουστο του 2008 αποκλείσαμε την μέσα Μάνη έξω από την Αρεόπολη κάνονται το πρώτο προσκλητήριο με απαίτηση να μην βεβηλωθούν τα βουνά της Μάνης με τις ανεμογεννήτριες. Για  4 περίπου χρόνια το θέμα ειχε παγώνει. Και να! Τώρα οι εταιρείες ξαναζεσταίνουν τις μηχανές τους να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Ακούστηκαν πολλά με κύρια θέση, εκείνη της Ενωσης και του προέδρου της Π. Χονδροκούκη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

 "Εαν υλοποιηθεί το πρόγραμμα δηλαδή η τοποθέτηση των ανεμογεννητρών, θα ξεκοιλιαστούν τα βουνά της Μάνης από τον Προφήτη Ηλία πάνω απο την Αρεόπολη, μέχρι την καινούργια Χώρα πλησίον του Ταινάρου. Θα ειναι άλλη μία καταστρατήγηση στους νόμους της πατρίδας μας καθότι όλη η Μάνη με τους 98 παραδοσιακούς οικισμούς της είναι οριοθετημένη και χαρακτηρισμένη ως περιοχή Νatura, δηλαδή αποτελεί "αβατο" σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό βιομηχανιών. Εδώ η αρχαιολογία απαγορεύει να μπουν στα πέτρινα σπίτια αλουμίνια στο χρώμα του ξύλου και επιτρέπει να μπουν τα μεγαθήρια πουθα φθάνουν το ύφος απο 60-120 μέτα στα βουνά τηςΜάνης. Οπου σε αντιστοιχία θα λέγαμε να μπουν στο βράχο της Μονεμβασιάς, στον Μυστρά , στο Παλαμίδι, στην Ακρόπολη!! Καθότι η Μάνη ειναι ενα απέραντο μουσείο"

Ο κ. Τατούλης αφού ακουσε προσεκτικά όλους του ομιλητές δεν πήρε καμία απόφαση το Συμβούλιό του, αλλά υποσχέθηκε ότι στο άμεσο μέλλον -πιθανόν τον Σεμπτέμβριο- θα καλέσει όλους εμάς κάτω στην Αρεόπολη να δούμε και να εκτιμήσουμε ενα υπάρχη αθέατη πλευτρά στις θέσεις που προτείνουνε οι εταιρίεες για την τποοπθέτησή τους!!

[από την εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΑ SOS, φύλλο 158, αύγουστος 2011]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!