29.11.11

H εξωστρέφεια μας δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης!

Το 2010, ήταν  μια αρνητική χρονιά για την εξορυκτική δραστηριότητα, με την ύφεση να συνεχίζεται και να ενισχύεται από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης της οικονομίας, την απουσία επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα οδηγούσαν στην εγχώρια ανάπτυξη. Αναλυτικότερα, είχαμε περαιτέρω πτώση κατά 20% στην παραγωγή αδρανών δομικών υλικών και σημαντική πτώση στην παραγωγή γύψου και ποζολάνης λόγω συρρίκνωσης της εγχώριας οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία ξεπέρασε το 40% σύμφωνα με τα στατιστικά του 2010. Ανάλογα επλήγησαν και τα προϊόντα της κεραμικής βιομηχανίας, τα προϊόντα τσιμέντου/σκυροδέματος ενώ η ελαφρόπετρα διατηρήθηκε στα χαμηλά επίπεδα του 2009.

Εντούτοις, τόσο τα βιομηχανικά ορυκτά όσο και τα βασικά μέταλλα, τομείς κατεξοχήν εξαγωγικοί, οι οποίοι είχαν μία σοβαρή κάμψη το 2009, επανέκαμψαν σε σημαντικό βαθμό στα προηγούμενα επίπεδα, κυρίως χάρη στην βελτίωση που παρουσίασαν οι διεθνείς αγορές πρώτων υλών.

Η συνέχεια και πλήρες άρθρο για τα στατιστικά της εξορυκτικής βιομηχανίας το 2010 εδώ 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!