13.12.11

Οδικός χάρτης για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή

odikos_xartis
«Οδικό χάρτη για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή» εκπόνησαν η WWF Ελλάς, το ΤΕΕ, η ΓΣΕΕ, το Ε.Κε.Π.Ε.Κ. του Παντείου Πανεπιστημίου . Στην έκθεση περιέχονται προτάσεις δράσεων για την προσαρμογή όλων των τομέων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία, την ανάπτυξη. Οι μη-εξαντλητικές προτάσεις των φορέων που συνυπογράφουν την έκθεση αφορούν την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την βιοποικιλότητα, την διαχείριση παράκτιων περιοχών, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα δάση, το έδαφος, την γεωργία, τον τουρισμό, την ενέργεια, την υγεία και το αστικό περιβάλλον.

 Επίσης, οι φορείς που συμμετείχαν στην συγγραφή της έκθεσης προτείνουν την άμεση δημιουργία μιας Διυπουργικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, ή ενός Εθνικού Συμβουλίου για την κλιματική αλλαγή. Η διαχείριση των κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή προϋποθέτει τη δημιουργία μιας ειδικής υποεπιτροπής για την προσαρμογή με αντικείμενο ενασχόλησης την οργάνωση και συντονισμό διαρκών μηχανισμών έρευνας, πληροφόρησης και συντονισμού του πολιτικού, επιστημονικού και νομοθετικού έργου για την προσαρμογή.

Την ίδια ώρα (28 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου) διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Ανεξάρτητα από όσα διαδραματίζονται στο Ντέρμπαν, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο, τόσο στον τομέα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όσο και στον τομέα της προσαρμογής. Η Πολιτεία και οι Έλληνες πολίτες οφείλουμε να προστατεύσουμε τα μοναδικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, καθώς εκτός από την μεγάλη τους αξία με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς όρους, διαθέτουν την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την πολύπαθη οικονομία.

Ποιός νοιάζεται αλλά και ποιός μπορεί;


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!