8.12.11

H έκθεση του ΟΟΣΑ για το ελληνικό δημόσιο

Έκθεση για την γραφειοκρατεία στην Ελλάδα και την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έδωσε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

OECD : Public Governance Reviews Greece: Review of the Central Administration

Με τον τίτλο “Ελλάδα: Επιθεώρηση της Κεντρικής Διοίκησης”, η έκθεση των 127 σελίδων μπορεί εύκολα να περιγραφεί με το εξής συμπέρασμα: Η κρατική μηχανή της Αθήνας δεν μπορεί στην ουσία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Πράγματι, οι ειδικοί του ΟΑΣΑ σε συνεργασία με το ελληνικό Υπ. Εσωτερικών, εξέτασαν και τα 14 υπουργεία και διαπίστωσαν σε όλα ελλείμματα στην καταγραφή στοιχείων, σε γνώσεις για την επεξεργασία τους, σε οργάνωση για την πρακτική τους αξιολόγηση, αλλά και στην απαραίτητη συνεργασία (τμημάτων και υπουργείων) μεταξύ τους. Η  επικοινωνία μεταξύ των 14 υπουργείων είναι σοκαριστικά ασήμαντη. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός τμημάτων εντός των υπουργείων, εκ των οποίων πολλά αποτελούνται μόνο από τον επικεφαλής, έχει ως αποτέλεσμα μία διευρυμένη αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη επόπτευσης.

"Η διοικητική εργασία είναι οριοθετημένη και τμηματοποιημένη στα υπουργεία. Τα υπουργεία δεν μπορούν να ιεραρχήσουν και πλήττονται από προβλήματα συντονισμού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει συντονισμός, είναι ad hoc, και βασίζεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες και γνώσεις και δεν στηρίζεται στις δομές"

Όπου υπάρχει τέτοιος συντονισμός, επισημαίνεται στην έκθεση, οι διοικητές δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτές απουσιάζουν εντελώς.

«Η διοίκηση δεν έχει τη συνήθεια διατήρησης αρχείων ή την ικανότητα εξαγωγής δεδομένων από δεδομένα,» τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ,  τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων επί δεκαετίες και του μεγάλου όγκου νόμων και ρυθμίσεων που διέπουν τις λειτουργίες των υπουργείων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση υπάρχουν τουλάχιστον 17.000 τέτοιοι νόμοι και διατάγματα.

Ο ΟΟΣΑ τέλος προτείνει μία μαζική διοικητική αναδιάρθρωση η οποία πρέπει να συμβεί γρήγορα. Μία τέτοια μεταρρύθμιση, ωστόσο, είναι επειγόντως απαραίτητη. Η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τη βοήθεια των Βρυξελλών κι άν επιθυμεί να αποκτήσει και πάλι την ανεξαρτησία της και την ικανότητα δανεισμού από τις αγορές σε λογικές τιμές, οι προσαρμογές πρέπει να είναι τεράστιες επηρεάζοντας όλες της πτυχές της δημόσιας ζωής. Ωστόσο όσες μεταρρυθμίσεις και αν ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση η εφαρμογή ήταν αποσπασματική, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Government at a Glance 2011. Country Note: GREECE

http://politika-gr.blogspot.com/2011/12/blog-post_5109.html

2 comments:

athinovio είπε...

Το ίδιο θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ο κάθε κοινός πολίτης, χωρίς ιδιαίτερη έρευνα.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Ετσι ακριβώς. Η αγωνία μου είναι ως προς τι μέλλει γενέσθαι κι ακόμη ως προς τα κακόμοιρα "χλωρά" του δημοσίου, τους λευτεράκηδες που λέω εγώ, οι οποίοι ήταν, είναι και ενδεχομένως θα είναι οι μόνοι σταθεροί παραγωγικοί κλώνοι του δημοσίου χωρίς όμως πλέον να τους αποδίδεται ούτε η ηθική μνεία....

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!