8.2.12

H ελλάδα του ομορφάντρα και του ορυκτού θησαυρού πάνω στον οποίο καθόμαστε!

Οι Έλληνες θα μπορούσαν να ζουν σαν Σαουδάραβες!

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

Ούτε εμένα μου αρέσει η Ελλάδα της "αγαπούλας", "της κουκούλας", "του ομορφάντρα" , "του ο τζάμπας ζει", και της "φουκαριάρας της μάνας μου". Οπως δεν μου άρεσε παλιότερα η ελλάδα ως ψωροκώσταινα και ως  χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα. Και θα συμφωνήσω, πέραν από αντιρρήσεις σημειολογικού χαρακτήρα ως προς το "γήπεδο" (που δεν φταίει σε τίποτε, αντίθετα έχει συνδεθεί κάποτε μη την μόνη διασκέδαση της τίμιας φτωχολογιάς!), με το άρθρο της Χριστίνας Ταχιάου από το protagon.gr

Γιατί είναι η ίδια η Ελλάδα του ελληναρά, της αρπαχτής, του "ωχ αδερφέ"  και του "μαζί τα φάγαμε"  που μας έφερε μέχρις εδώ. Γιατί είναι η Ελλάδα που δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και οδηγήθηκε μέχρι εδώ: από το χωριό και τον κοινωνικό εθελοντισμό του χάρις στον οποίο επιζήσαμε επί δεκαετίες στην σημερινή αξιακή κρίση της πόλης, την σημερινή κρίση πολιτισμού και ταυτότητας. Και φυσικά την οικονομική κρίση που ήρθε για να μείνει.   Ισως και για πάντα, αν δεν καταλάβουμε ότι πίσω από αυτήν είναι η αξιακή κρίση κι αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε.. Και δεν εννοούμε -ως συνήθως- να αλλάξουμε τους ...άλλους, τους διπλανούς μας ή τους ξένους που όλοι μαζί μας φταίνε,  ούτε εννοούμε να κάνουμε "παράκαμψη" και να σωθούμε εμείς έναντι των άλλων, αλλά να αλλάξουμε πραγματικά..

Εμείς όμως επιμένουμε να ψάχνουμε για "εξιλαστήρια θύματα" για να ρίξουμε το φταίξιμο αλλά  και "απο μηχανής θεούς" που θα μας γλιτώσουν από το αδιέξοδο και θα μας κάνουν ξανά πρώτους στο ..χωριό. Χωρίς αλλαγή, χωρίς προσπάθεια, έτσι όπως οι λίρες που έψαχναν οι παπούδες μας χτισμένες στις κατοχικές αυλές τους..

Ενας από αυτούς τους "απο μηχανής" θεούς-σωτήρες, μια τέτοια σωσσίβια λέμβος θεωρείται  και ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος.  Είναι πλέον συνηθισμένες οι ατάκες:  Η Ελλάδα "κάθεται" πάνω σε τουλάχιστον 30 δις. βαρέλια πετρελαίου!   Η Ελλάδα "κάθεται" πάνω σε πάνω από 2 τρισ. ευρω, όσο υπολογίζεται η αξία του ορυκτού της πλούτου.  Οι Eλληνες θα μπορούσαν να ζουν σαν Σαουδάραβες... Καθόμαστε πάνω σε βουνό χρυσό και πήγαμε στο ΔΝΤ;   


Πλήρες άρθρο εδώ

1 σχόλια:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Ισως ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα και απο μηχανής θεούς επειδή είμαστε έλληνες.Είμαστε έλληνες κι αυτή η συμφορά της οικονομικής κρίσης που έπεσε σαν κεραυνός εναιθρία στο κεφάλι μας επειδή κοιμόμασταν μας ώθησε να αισθανόμαστε και να αντιδρούμε σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας.
Όμως ,έχεις δίκιο.Πρέπει να αλλάξουμε.Ακριβώς επειδή είμαστε έλληνες.
Απαρνηθήκαμε το μέτρο,την χαρά της απλότητας,τη σεμνότητα.Και προσπαθήσαμε να γίνουμε κακέπτυπα ξένων συνηθειών.
Πρέπει να θυμηθούμε σπολαύσεις και επιθυμίες που τώρα τις περιφρονούμε γιατί τις συνδυάσαμε με τη φτώχεια που κάποτε βίωνε η Ελλάδα λόγω συνθηκών.
Εμείς δώσαμε το δικαίωμα στους εταίρους να μας υποτιμουν κι αυτοί βέβαια δεν χάσανε την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο.
Ίσως τώρα θα θυμηθούμε πόσο αγαπάμε τη χώρα μας.Πάνω απο τον εαυτό μας.Και θα ξαναζητήσουμε να ζήσουμε τη ζωή για χάρη της ζωής κι όχι με αχόρταγες, ανυπόστατες ξενόφερτες,άψυχες φιλοδοξίες.Γιατι,
απλά,είμαστε έλληνες.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!