8.3.12

Πάλι για το δημόσιο...

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση από 30% έως και 36% των οργανικών μονάδων των υπουργείων που έχουν περιορισμένο αντικείμενο και αρμοδιότητες, αλλά και των θέσεων ευθύνης, άρχισε χθες με την εκκίνηση των διαδικασιών κατάρτισης νέων οργανισμών από εννέα υπουργούς. Το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις υπηρεσίες θα γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι εισηγήσεις που ετέθησαν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπουν κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων που φθάνουν ακόμη και το 46%.

Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Δημ. Ρέππα, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοσχέδιο, πριν από τις εκλογές, με τα νέα οργανογράμματα όλων των υπουργείων που θα περιγράφουν επακριβώς αντικείμενο, αρμοδιότητες, θέσεις, (μειωμένες τουλάχιστον κατά 30%) και προσόντα των υπαλλήλων. 

Τομείς που δεν είναι νευραλγικοί θα κριθούν με αυστηρούς όρους κόστους - ωφέλειας, ενώ τμήματα με προϊσταμένους και με έναν ή δύο υπαλλήλους θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται. Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα οδηγήσει σε αθρόες μετακινήσεις προσωπικού, ακόμη και σε απολύσεις, με την προβλεπόμενη κατάργηση των οργανικών θέσεων που θα κριθούν πλεονάζουσες. Από τη μείωση των θέσεων ευθύνης θα επιτευχθεί εξοικονόμηση που θα προέλθει από την περικοπή των σχετικών επιδομάτων. «Σφαγή» αναμένεται, πάντως, να γίνει μεταξύ των διευθυντικών στελεχών, καθώς με τροπολογία του υπουργείου προβλέπεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία καταργηθεί οργανική μονάδα (π.χ. γενική διεύθυνση) ο κατέχων τη θέση υποβιβάζεται στον αμέσως κατώτερο βαθμό, ενώ αν δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις, καταλαμβάνει τα καθήκοντα του προϊσταμένου που έχει λάβει τη μικρότερη βαθμολογία στις κρίσεις. Η ρύθμιση αυτή θα συμπαρασύρει προς τα «κάτω» εκατοντάδες διευθυντικά στελέχη της διοίκησης. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!