24.3.12

Κι αν το σεντούκι υπάρχει, δεν έχει χρυσά νομίσματα...

[by Tzeferis Peter][του Τζεφέρη Πέτρου]

Η εκπομπή "ΣΤΑ ΑΚΡΑ" της Παρασκευής 16 Μαρτίου με καλεσμένους τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για τον ΟΡΥΚΤΌ ΠΛΟΥΤΟ της χώρας - τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο,  ΚΑΙ  ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Μανιάτης ,  αλλά και για τον έμψυχο υπέργειο θησαυρό της γνώσης - τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, τον νέο νόμο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ και τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών.
Γίνεται αναφορά στο νορβηγικό πρότυπο  για τα πετρέλαια-φυσικό αέριο, τον χρυσό, τις τοπικές κοινωνίες, τους υπαλλήλους που δουλεύουν με το φιλότιμο και διενεργούν διεθνείς διαγωνισμούς to mention but a few...

Από τη συζήτηση συνάγεται πόσο εξειδικευμένος τομέας ειναι εκείνος του ορυκτού πλούτου.. εννοώ πόσο δύσκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει περί τίνος πρόκειται, τι οικονομικά ωφέλη μπορεί να αναμένει κανείς, πότε μπορεί να τα αναμένει... Η συμπαθέστατη κυρία Βίκυ Φλέσσα, αναρωτιόταν κάθε λίγο "χρυσωρυχεία έχουμε;" ... και "πόσα θα τους πάρουμε; αν αυτοί μας ρουφήξουν το πετρέλαιο".  Με άλλα λόγια,  "αν δώσουμε 5 ή 10% σε κείνον που θα βγάλει έξω τον ....θησαυρό, εμείς προφανώς έχουμε να λάβουμε τα υπόλοιπα 95 ή 90%".   Δυστυχώς ο κόσμος (ακόμη και οι δημοσιογράφοι που έχουν βήμα και άποψη γενικά)  πιστεύει οτι κάπου έχουμε έναν θησαυρό σε ένα υπόγειο σεντούκι... κάπου μέσα στη γη ή κάπου μέσα στον βυθό του ελληνικού πελάγους..

Ομως φίλοι μου δεν είναι καθόλου έτσι. Κι αν το σεντούκι υπάρχει, δεν έχει χρυσά νομίσματα. Εχει κοιτάσματα και ορυκτά.... Που απαιτούν χρόνο, χρήμα και τεχνογνωσία. Πρώτον για να εντοπιστούν και μετά να εξορυχθούν. Και μετά να ανακτηθούν τα χρήσιμα μέταλλα. Κι ακόμη απαιτούν περιβαλλοντική μέριμνα και ήθος. Εκεί είναι ο θησαυρός ... Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα  την εξορυκτική δραστηριότητα χωρίς να δημιουργούμε μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και να συνεχίσουμε έτσι να προσποριζόμαστε ωφέλη από αυτήν. Τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενεές.

Και φυσικά ο στόχος δεν (πρέπει να) είναι το κέρδος. αλλά η επιβίωση της δραστηριότητας στον χρόνο...

Αξίζει τον κόπο να δει κανείς τη συζήτηση.

Εδώ ολόκληρη η εκπομπή:  

2 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Ακριβώς.Το ήθος είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός ,η πρώτη ύλη στην οποία παρουσιάζουμε έλλειμα.Αυτό ας ανασύρουμε όλοι και θα βρούμε και τα υπόλοιπα για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Δυστυχώς σήμερα για ο,τιδήποτε χρειάζεται κίνητρο ο κόσμος.
Και το ήθος είναι κάτι εγγενές και μάλλον ανεξάρτητο των κινήτρων..
Στην εποχή μας γίνεται όλο και περισσότερο δυσεύρετο. Και τη θέση του παίρνει όλο και περισσότερο η Υποκρισία..
Η υποκρισία περί του ηθικού και το "δέον γενέσθαι"..
Οτι ειναι νόμιμο δεν ειναι και ηθικό. Αλλά και ότι φαίνεται ηθικό, ειναι ενδεχομένως υποκριτικό.. Ευχαριστούμε ευτυχία..

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!