29.3.12

Συμβόλαιο απόδοσης ή απόλυσης;

Σχέδιο Νόμου για το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης .

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για την ελληνική δημόσια διοίκηση σύστημα αξιολόγησης, που θα έχει άμεση επίπτωση στην εξέλιξη της καριέρας των εργαζομένων στο δημόσιο, την ιεραρχία και τη μισθολογική τους προαγωγή. Αν ποτέ ψηφιστεί κι εφαρμοστεί,  διότι μέχρι τώρα δεν γνωρίζω να έχει εφαρμοστεί αλλού, παρά μόνο στα έδρανα του ΕΚΔΔ&Α ως σεμιναριακό μάθημα (ΚΠΑ κλπ).

Το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει και μία σειρά από καινοτομίες, όπως:

Το «συμβόλαιο απόδοσης» που θα υπογράφει ο κάθε εργαζόμενος με τον προϊστάμενό του. Στο συμβόλαιο αυτό «θα αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι δείκτες μέτρησης, βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

Επίσης, στο άρθρο 15 τίθεται και ο μαθηματικός τύπος που υπολογίζει τελικά την βαθμολογία απόδοσης του υπαλλήλου: 
BA’= BA +0,1*( BA-ΒΥ)*[1+0,001*(100-ΒΥ)] 

Ο τύπος υπολογίζει την τελική απόδοση (BA’) με βάση την βαθμολογία  του υ̟παλλήλου βάσει στόχων (BA), την βαθμολογία της διοικητικής ικανότητας και α̟πόδοσης της οργανικής μονάδας όπου ανήκει ο υπάλληλος  (ΒΥ) και το πόσο αποκλίνει από αυτήν. 

Όσοι υπάλληλοι επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί σε ποσοστό 90% θα παίρνουν μέχρι και μισό μισθό επιπλέον το χρόνο και έναν ολόκληρο μισθό εξτρά εάν ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. 

Για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, όπως οι εφοριακοί, το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων μπορεί να προσαυξήσει κατά 15% το μισθό τους κάθε μήνα, εφόσον ξεπεράσουν το 90% των στόχων που έχουν αναλάβει. κλπ κλπ.

Το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε από την Τετάρτη και για μία εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, και κατόπιν θα σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλλον πρέπει να βγάλουμε τα κομπιουτεράκια από τη ναφθαλίνη...

Πάντως εμένα η απορία μου είναι αν θα βρούμε τόσους πολλούς  γιατρούς και  νοσοκομεία για να αρχίσουμε τις μεταμοσχεύσεις εγκεφάλων. Διαφορετικά δεν νομίζω ότι έχει καμία τύχη τούτο το πόνημα...                        [by Tzeferis Petros]

Τα κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

4 comments:

Unknown είπε...

Βρε νοσοκομεία θα βρεις, γιατρούς είναι το πρόβλημα αν θα βρεις γιατί πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν τις μεταμοσχεύσεις από τον εαυτό τους - άτοπο ε;

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είπε...

χαχα ναι ετσι είναι!

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!