19.5.12

Οι ημιυπαίθριοι, η εφορία και το ακίνητο λάστιχο!

Μήπως τακτοποιήσατε τον ημιυπαίθριο του σπιτιού σας και ήρθε η ώρα να κάνετε τη φορολογική σας δήλωση;

To πρώτο έντυπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε, είναι το έντυπο Ε1 της εφορίας. Τι θα κάνετε; Θα τα προσθέσετε στην συνολιγική επιφάνεια του σπιτιού; Ναι λένε οι ειδικοί. Και προφανώς με τον τρόπο αυτό προστίθεται στα γνωστά τεκμήρια διαβίωσης ή στα τεκμαρτά εισοδήματα και το «πόθεν έσχες» . Μόνο όμως αν πρόκειται για τον ημιυπαίθριο. Το playroom ή το υπόγειο που τυχόν τακτοποιήσατε δεν θα δηλωθεί στο Ε1 παρά το γεγονός ότι έχει τακτοποιηθεί με τον ίδιο νόμο. Δηλαδή, δηλώνουμε το ένα, δεν δηλώνουμε το άλλο. Και αν αναρωτιέστε πότε θα πρέπει να δηλωθεί το playroom, η απάντηση είναι: του χρόνου. Θα… φυτρώσουν τετραγωνικά στη φορολογική δήλωση του 2013.

Τελειώσατε; οχι βέβαια. Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για το έντυπο Ε1. Γιατί υπάρχει και το έντυπο Ε9 για το οποίο οι επίσημες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι δεν θα δηλωθούν εκεί. . Αυτό θα συμβεί μόνο αν το ακίνητο πουληθεί, αν θα γίνει γονική παροχή κλπ. Που σημαίνει ότι άλλα θα λέει το έντυπο Ε1 και άλλα το Ε9.

Τελειώσατε; οχι βέβαια. Διότι υπάρχει και ο λογαριασμός της της ΔΕΗ, όπου ως γνωστόν αναγράφονται τα τετραγ. της κατοικίας και βάσει των οποίων υπολογίζονται δημοτικά τέλη αλλά και το περιβόητο χαράτσι. Ο λογαριασμός προφανώς θα αναγράφει διαφορετικά τετραγωνικά, αυτά που είχαμε πριν τακτοποιήσουμε τον ημιυπαίθριο, άρα διαφορετικά και από το Ε1 και από το Ε9.

Αλλωστε , στη ΔΕΗ, μέσω του δήμου, έχουμε δηλώσει τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Ένας ημιυπαίθριος είναι ηλεκτροδοτούμενος ανεξάρτητα αν έχει κλείσει η όχι. Δηλαδή, τα τετραγωνικά στον λογαριασμό της ΔΕΗ μπορεί να είναι περισσότερα από τα τετραγωνικά που θα φανούν στο Ε1 και τα τετραγωνικά του Ε1 μπορεί να είναι περισσότερα από τα τετραγωνικά που θα εμφανιστούν στο Ε9.

Μιλάμε για ακίνητο… πολύ flexible.....

1 comments:

Unknown είπε...

Μα δε λένε ότι τα πάντα είναι σχετικά;

:p

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!