4.7.12

Μποζόνιο του Χιγκς:The God (damn) Particle

Τι είναι το Μποζόνιο Χιγκς; Τα πάντα για το σωματίδιο του Θεού

Μητροπολίτης Πειραιώς: "Πίσω απ' το μποζόνιο κρύβεται το πρόσωπο του διαβόλου"

«Αυτός ο Κόσμος ο Μικρός, ο Μέγας…»

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το «σωματίδιο του Θεού»


Γιατί θεωρείται τόσο σημαντική η ανακάλυψη του σωματιδίου; 

Το Υπάρχον Μοντέλο περιγράφει τον φυσικό κόσμο χρησιμοποιώντας σωματίδια και τέσσερις αλληλεπιδράσεις. Αυτές είναι η βαρύτητα, ο ηλεκτρομαγνητισμός, η ασθενής και η ισχυρή πυρηνική αλληλεπίδραση. Αυτά χρειάζονται όλα κι όλα οι φυσικοί, προκειμένου να εξηγήσουν κάθε φυσικό φαινόμενο πάνω στη Γη, καθώς και τις διεργασίες που συμβαίνουν στον Ηλιο και σε κάθε αστέρα που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό.

Τί έλειπε από το Υπάρχον Μοντέλο και συμπληρώθηκε με την ανακάλυψη του μποζονίου; Είναι η προέλευση της μάζας. Η μάζα που αποτελεί εμάς τους ίδιους, τα ζώα, τα φυτά, ό,τι πιάνουμε και βλέπουμε στη Γη και στο Σύμπαν. Το σωματίδιο του Χιγκς και το αντίστοιχο ομώνυμο πεδίο μάς εξηγούν πώς τα σωματίδια αποκτούν τη μάζα τους και στη συνέχεια ξεχύνονται στο Σύμπαν κατευθυνόμενα από διάφορες δυνάμεις για να δημιουργήσουν με τη συμπεριφορά τους τον κόσμο. Αν δεν υπήρχε η μάζα όλα τα σωματίδια, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, θα περιφέρονταν με ταχύτητα του φωτός χωρίς να υπάρχει τίποτα το υλικό, χειροπιαστό στο Σύμπαν.

Όπως όλα δείχνουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς έκανε από σήμερα ένα μεγάλο άλμα προς το βραβείο Νομπέλ!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!