18.11.12

Εκείνοι βλέπουν το τίποτα. Εμείς το πάν. Που βρίσκεται η αλήθεια, θα φανεί μια μέρα...

« Ήδη, σας το είπα. Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να 'ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του.

Οπότε αναρωτιέται κανείς: Για τι παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας; Παλεύουμε για ένα τίποτα, που ωστόσο είναι το παν. Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θ' αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι' αυτή δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη. Είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών, που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό. Είναι η αμάθεια και το σκότος. Ότι οι λεγόμενοι «πρακτικοί άνθρωποι» -κατά πλειονότητα, οι σημερινοί αστοί- μας κοροϊδεύουν, είναι χαρακτηριστικό.
Εκείνοι βλέπουν το τίποτα. Εμείς το πάν. Που βρίσκεται η αλήθεια, θα φανεί μια μέρα, όταν δεν θα μαστε πια εδώ. Θα είναι, όμως, εάν αξίζει, το έργο κάποιου απ' όλους εμάς. Και αυτό θα σώσει την τιμή όλων μας -και της εποχής μας"

[Δήλωση του Οδ. Ελύτη σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας]


AN H ΠOIHΣH είναι "το τέλειο σφράγισμα σε ένα χαλασμένο δόντι", τότε ο Ελύτης δεν είναι ποιητής...

1 comments:

Ευτυχία Μ είπε...

Φοβάμαι οτι αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα τώρα θα βρεις μια ελιά ακαλλιέργητη,ένα αμπέλι πουλημένο σε ξένη εταιρία κι ένα καράβι με ξένη σημαία.Ίσως το πρόβλημα μας ήταν οτι περιμέναμε τους βαρβάρους αντί νσ φυλσχτούμε απο τον εαυτό μας.

Ο Ελύτης δεν είναι παρελθόν.Κάθε Έλληνας κουβαλάει μέσα του την έμπνευση του Ελύτη,την ευφυία του Οδυσσέα ,την εντιμότητα του Αριστείδη,τη γενναιότητα του Κολοκοτρώνη.
Ο χρήστης Ευτυχία Μ είπε (5:15 πμ)
Αντι γι'αυτά όμως προβάλλαμε τον ατομικισμό και τη φυγοπονία του κάθε προδότη .Και τωρα περιμένουμε καποιον να μας σώσει.Την Ευρώπη,την Κίνα,τον Θεό,κανένα...

Οι έλληνες ανα τους αιώνες σώζαμε οι ίδιοι τη χώρα μας.Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε,από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο πολίτη είναι ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης.Η απογοήτευση δεν σώζει.


Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!