5.2.13

Ανάγκη για διαβούλευση επί του οργανογράμματος ΥΠΕΚΑ

Από το χθεσινό δημοσίευμα του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δύο πράγματα μπορεί να συνάγει κανείς:

α) ότι επιτέλους η ανυπόγραφη Εκθεση για την "αναδιοργάνωση" των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ  απέκτησε συντάκτη. Πρόκειται για τον τέως γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος, κ. Αρη Αλεξόπουλο, ο οποίος στη συνέντευξή του δηλώνει ότι ήταν υπεύθυνος για την πρώτη επεξεργασία του σχεδίου, την οποία ολοκλήρωσε και παρέδωσε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

β) ότι η προαναφερθείσα έκθεση, παρότι διατυμπανίστηκε ως τελική πρόταση και μάλιστα ως πρότυπο εφαρμογής και για τα υπόλοιπα υπουργεία, δεν είναι τελική αλλά ένα σχέδιο που απαιτεί διαβούλευση, με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να βελτιωθεί και να οδηγήσει στην τελική πρόταση, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Βεβαίως τα ερωτηματικά είναι πολλά. Και -κυρίως- γιατί κάτι που δεν είναι τελικό και δεν έχει υποστεί καμία διαβούλευση με κανέναν "ενδιαφερόμενο" δηλ. ούτε τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ούτε τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους, προωθήθηκε προς το ΥΔΜΗΔ.(και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας!)  και μάλιστα ως πρότυπο;       

Και επειδή εδώ οι ενδιαφερόμενοι είναι προφανώς οι εργαζόμενοι,  θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ΑΜΕΣΑ διαβούλευση, πριν προκριθεί το τελικό σχέδιο με τις αρμοδιότητες από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή και οδεύσουμε σε προεδρικό διάταγμα. Αλλωστε, η επιτροπή αυτή, η οποία μάλιστα πρόσφατα ανασυγκροτήθηκε,  δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της, μη έχοντας στα χέρια της ένα τελικό σχέδιο, αλλά ένα αρχικό που χρήζει επεξεργασίας!

Και κάτι ακόμη κύριε Λιάλιε. Ορθώς κάνετε αναφορά στα θέματα της υποβάθμισης των "νερών" αμέσως μετά την διαφαινόμενη "αναβάθμιση" της ειδικής γραμματείας υδάτων  ως ρυθμιστική αρχή υδάτων. Και ορθώς αναφέρετε ως  "μελανό" σημείο τα "δάση" και τη μεταφορά τους στην Γενική Γραμματεία Ενέργειας με την οποία δεν "δένουν" λειτουργικά αλλά και ως φυσικό αντικείμενο. Εντούτοις, δεν λέτε τίποτε για την ίδια την Γενική Γραμματεία Ενέργειας, η οποία αν της αφαιρέσει κανείς τα ..δάση, δεν της μένει σχεδόν τίποτε!  Για την ακρίβεια, απομένει  μία διοικητική μονάδα που ο προϊστάμενός της θα πρέπει να γνωρίζει και να ακροβατεί ευχερώς, ως άλλος Ιούλιος Καίσαρ, από ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο τεχνικό θέμα (πχ. για τα πετρελαιοειδή, τον ηλεκτρισμό, τις ΑΠΕ και τα μεταλλεία) σε ένα επίσης εξαιρετικά εξειδικευμένο νομικό θέμα (πχ. για διεθνείς συμβάσεις, προσφυγές κατά προστίμων ή ενώπιον του ΣΤΕ).  Κι αυτό την ίδια στιγμή που παντού ανά τον κόσμο υφίσταται κοσμογονία για την ενέργεια και την επάρκειά της, από την κατεξοχήν πρωτογενή παραγωγή της μέχρι τη διπλωματία των αγωγών και τη διαφοροποίηση των οδεύσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό!  Την ίδια στιγμή που με την ενέργεια γράφεται το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. 

Και ακόμη, δεν αφιερώνετε ούτε μια αράδα για την πλήρη υποτίμηση των θεμάτων του ορυκτού πλούτου, o οποίος συρρικνώνεται και συμποσούται σε μία διεύθυνση με το εξυφαινόμενο σχέδιο.  Μια διεύθυνση για τα λατομεία, τα μεταλλεία, τα ενεργειακά ορυκτά, τη γεωθερμία, την ασφάλεια, την ορθολογική εκμετάλλευση, τα ατυχήματα, τις προκηρύξεις συμβάσεων, τα νομοσχέδια,  κλπ.,  με όλα τα συμπαρομαρτούντα που προκύπτουν από τον επιτελικό της χαρακτήρα έναντι της ΕΕ αλλά και της περιφερειακής διοίκησης. Μια διεύθυνση λοιπόν, με ελάχιστους σωματοφύλακες (για να θυμηθούμε την έκφραση του πρώην υφυπουργού Ι. Μανιάτη)  για να διεκπεραιώνει τα δεκαπέντε (15) χιλιάδες έγγραφα κι αιτήματα που καταχωρήθηκαν στα πρωτόκολλά της και στις δύο επιθεωρήσεις μεταλλείων (που επίσης συρρικνούνται και μεταφέρονται αλλού!) , μονο για το 2012... και τα οποία αφορούν τον ορυκτό μας πλούτο.  Η άμεση ανταπόκριση σε κάποια από αυτά, έχει φέρει στον τόπο μας αρκετά χρήματα και ακόμη ελπίζουμε ότι έχει σώσει κάποιες ανθρώπινες ζωές!  Μήπως, παρακαλώ,  γνωρίζετε καμία άλλη  μονάδα, στο ίδιο διοικητικό επίπεδο,  με την ίδια στατιστική; 

Μήπως ήρθε η ώρα να πρυτανεύσει η λογική και η μέση οδός; Στις άκρες υπάρχουν πάντα οι υπερβολές, οι ανακρίβειες και οι αναληθείς προσεγγίσεις. Και στη μέση οι μεγάλες αλήθειες.

[Πέτρος Τζεφέρης][by Tzeferis Petros]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!