8.9.13

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο kolumbo της Σαντορίνης!

Πολυμελής επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών δημοσίευσε τα αποτελέσματα ερευνών που αφορούσαν τον πυθμένα του ηφαιστείου Κολούμπο σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (Σαντορίνη), στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports (Νature Publishing Group).

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι στον μαγματικό θάλαμο του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Kolumbo που εκτείνεται σε βάθος 5 χιλιομέτρων στον φλοιό της Γης, λαμβάνουν χώρα «εξαιρετικά αποτελεσματικές βιογεωχημικές διεργασίες απόθεσης μετάλλων» , όπως χρυσός, αντιμόνιο, θάλλιο, άργυρος, αρσενικό, υδράργυρος, ψευδάργυρος κλπ. αλλά και διοξείδιο του άνθρακα, σε ποσότητες που ουδέποτε έχουν καταγραφεί, μαζί με μικροοργανισμούς που συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο και φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των μετάλλων.

Πλήρες άρθρο εδώ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!