10.10.13

Η άλλη ελλάδα και ο εκατοστός πίθηκος!

Την ακούσαμε, την εμπεδώσαμε, τη χαρήκαμε. Αισθανθήκαμε την ευεργετική επίδραση όλων των παροικούντων στην «άλλη Ελλάδα», εκείνων που με τη στάση ζωής τους αναδεικνύουν το αισιόδοξο και δημιουργικό πρόσωπο του τόπου μας. Νιώσαμε μια ελπίδα, κόντρα στο κλίμα της απαξίωσης, της μιζέριας και της διαφθοράς. Κόντρα στον τηλεοπτικό και κάθε είδους φαρισαϊσμό.

Τώρα ήρθε η ώρα να την αμφισβητήσουμε… Μήπως δεν υπάρχει, μήπως πρόκειται για μια υπερβολή, ένα «ασαφές, μη μετρήσιμο μόρφωμα», ένα εφεύρημα, εφόσον -όπως ισχυρίζονται αρκετοί- “is nowhere to be seen”; Ακριβώς επειδή, όσοι την απαρτίζουν, είναι «τιποτένια λίγοι», είναι ταλαίπωρα «μιάσματα» αλλά κυρίως επειδή αποτελούν θλιβερή και «στατιστικώς μη σημαντική» μειοψηφία, ανίκανη να συντονιστεί, να επηρεάσει κατ’ ουσίαν τα κοινωνικά δρώμενα και τελικά να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία και την κατρακύλα των αξιών. Αν υπήρχε η καταλυτική επίδραση της «άλλης Ελλάδας» όλα αυτά τα χρόνια, οι αξίες του τόπου μας θα ήταν άλλες και η κοινωνική συνοχή θα ήταν τελείως διαφορετική. Δεν θα επικρατούσε παντού η αμορφωσιά, η λαμογιά, η παντελής απουσία του τεκμηριωμένου λόγου, του πολιτισμού.

Η συνέχεια εδώ: Π. Τζεφέρη: Ο εκατοστός πίθηκος!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!