30.11.13

Μιχάλης Κάσσης: ανάθρεμμα της πέτρας, της αγριάκονης..

Η έκθεση του καταξιωμένου μανιάτη γλύπτη Μιχάλη Κάσση, στο Μοσχάτο, είναι γεγονός που "κεντρίζει" μόνο λίγους. Γιατί ο Κάσσης δεν είναι γλύπτης των ..media αλλά είναι ένας γνήσιος δημιουργός, ένας μαέστρος της πλαστικής δημιουργίας που μιλάει πραγματικά με την πέτρα και το μάρμαρο.  Η πετρα είναι το όπλο του, η πέτρα είναι το εργαλείο του, όπως κάποτε των προγόνων μας και ιδιαίτερα των Μανιατών.

Της μάνας Μάνης σταυραητός,
ανάθρεμμα της πέτρας,
κρατάς και σώζεις την τιμή
στη δόλια τη πατρίδα

..Δεν κάνω μορφές από στημένα μοντέλα, δεν κάνω αντιγραφή. Κάνω σύμβολα. Δουλεύω πέτρες αγριάκονες που κανείς δεν τολμά να τις αγγιξει, πιο σκληρές κι από τον οψιδιανό....

Και πράγματι, στο Μοσχάτο, μας έφερε δουλειά όχι μόνο πάνω στην μανιάτικη μαυρομαρμάρα αλλά και στον γρανίτη της Ικαρίας,  την ηπειρώτικη πέτρα, το πεντελικό μάρμαρο και ακόμη πάνω στο γυαλί αλλά και το ξύλο.

Και φυσικά τα έργα του δεν ειναι μόνο γλυπτική. Είναι και ζωγραφική και λαογραφία και λογοτεχνία. Είναι η ίδια η βιωματική του ύπαρξη.

Οσοι πιστοί, προσέλθετε. Στο Πολιτιστικό κέντρο Μοσχάτου. Εκθεση γλυπτικής με τίτλο "Οι πρωταγωνιστές στα Ομηρικά έπη"

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Έκθεση γλυπτικής του Μιχάλη Κάσση εγκαινίασε ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!