10.12.13

John Lennon: Nobody Told Me...

Πέρασαν 33 χρόνια από τη δολοφονία του Τζον Λένον, τη νύχτα της 8ης προς 9η Δεκεμβρίου 1980, στη Νέα Υόρκη. Πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του, μπροστά στα μάτια της γυναίκας του, στην οποία απηύθυνε τον τελευταίο λόγο ξεψυχώντας, που ήταν μόνο μια λέξη: «Γιατί;». Εως την ύστατη στιγμή του ιερού χρόνου ο άνθρωπος αυτός δεν σταμάτησε να αναρωτιέται. Ακόμη και για το θάνατό του. Για τη φονική επίθεση εναντίον του.

Σε αυτά τα χρόνια, που μεσολαβούν από το 1980, ο κόσμος άλλαξε. Ο Λένον, ένας ιδιοφυής, που ποτέ δεν ξέχασε ότι κατάγεται από την εργατική τάξη, είχε συλλάβει τις αλλαγές που συντελούνταν, είχε αναγνώσει τα όσα θα ακολουθούσαν, καταγράφοντας όσα έβλεπε σε ένα τραγούδι που σήμερα αποκτά προφητικές διαστάσεις

Στο Nobody told me (there'd be days like these) - «Κανείς δεν μου είπε ότι θα έλθουν τέτοιες μέρες», ο Λένον περιέγραφε με απλές λέξεις, 33 χρόνια πριν, τις καταστάσεις και το αίσθημα αυτών που τώρα μας πνίγουν. Οσων ζούμε σήμερα στο δυτικό κόσμο.

Την επέλαση του ατομικισμού και του ναρκισσισμού στις κοινωνίες, τον καταναλωτισμό μαζί με την ασημαντολαλιά και την αδιαφορία, που κατευθύνονται μαζικά στο δημόσιο χώρο, μέσω των social διαύλων, από άτομα που έχουν χάσει την ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου. Την άνοδο του νεοναζισμού. «Everybody's talking and no one says a word/Everybody's making love and no one really cares/ There's Nazis in the bathroom just below the stairs».

Το 2013 όλοι μιλούν. Και γράφουν. Πόσοι όμως από αυτούς έχουν πράγματι κάτι σημαντικό να πουν; Και πάνω από όλα, ποιοι από αυτούς γίνονται επικίνδυνοι για την εξουσία;

Συνέχεια από το πρωτότυπο,enet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!