13.6.14

Πανεπιστημιακή Ημερίδα για τις ορυκτές πρώτες ύλες, 19 Ιουνίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Προβληματίζεστε σχετικά με τη σταδιοδρομία σας;

Έχετε προβληματιστεί ποτέ σχετικά με τη σημασία των πρώτων υλών; Τα μέταλλα και τα ορυκτά βρίσκονται παντού γύρω μας και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή όλων μας. Απλά σκεφτείτε το smartphone σας: Μπορεί να περιέχει έως και 50 διαφορετικά μέταλλα, στα οποία οφείλει το ελαφρύ του βάρος και το μικρό και φιλικό προς το χρήστη μέγεθός του.

Οι βασικοί οικονομικοί τομείς στην Ευρώπη - όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πρώτες ύλες. Οι εν λόγω πρώτες ύλες αποτελούν το ζωτικό στοιχείο του σημερινού βιομηχανικού κλάδου και έχουν θεμελιώδη σημασία για την ανάπτυξη των «πράσινων τεχνολογιών» και του ψηφιακού θεματολογίου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ασφαλή και σταθερή προμήθεια των πρώτων υλών. Καθώς η Ευρώπη είναι σχετικά φτωχή σε πολλούς σημαντικούς φυσικούς πόρους, η εν λόγω προμήθεια είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, αυτό θέτει επίσης και αυξανόμενες προκλήσεις για την Ευρώπη, όπως η πολιτική αναταραχή και η αστάθεια των τιμών στις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, λόγω των μαζικών τάσεων, όπως η αστυφιλία και η παγκοσμιοποίηση, είναι ολοένα και πιο σημαντική η εύρεση ενός τρόπου μείωσης της συνολικής κατανάλωσης των φυσικών πόρων.

Για την αντιμετώπιση των καίριων αυτών προκλήσεων και για την εξασφάλιση της προμήθειας φυσικών πόρων για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και έχουν προτείνει πολυάριθμες πρωτοβουλίες.

Σύνδεσμος  μέσω του οποίου μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή: http://univday.labmet.ntua.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!