4.6.14

Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και ο άνθρακας

Ο άνθρακας είναι η πιο άφθονη πηγή ενέργειας που διατίθεται στην Ευρώπη. Οι χώρες της ΕΕ έχουν αποθέματα άνθρακα για 97 χρόνια και μόλις 11,7 χρόνια για φυσικό αέριο.

Τα παραπάνω τονίζονται μεταξύ άλλων στο συνημμένο paper της World Coal Association (WCA), συμβολή στη στρατηγική της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια. Αλλωστε η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχει ενισχύσει την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις αντί του ρωσικού φυσικού  αερίου.Ως η πιο άφθονη και διαδεδομένη πηγή ενέργειας στην ΕΕ, ο άνθρακας αποτελεί σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη, την πιο  έγκαιρη και αξιόπιστη απάντηση στην έκκληση της ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησής της από ενεργειακές πηγές που δεν μπορεί να ελέγξει. 

Με τη χρήση των κατάλληλων τεχνολογιών, ο άνθρακας μπορεί να συμβάλει στην παροχή περαιτέρω διαφοροποίησης των πηγών, να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ απο τους δεσπόζοντες προμηθευτές φυσικού αερίου. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς περιβαλλοντικό κόστος και με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την οικονομία της ΕΕ. 

Πώς σχολιάζονται όμως τα θέματα της κλιματικής αλλαγής ειδικά σήμερα μία μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!