21.9.14

Γεωθερμία και αγροτική-γεωργική επιχειρηματικότητα


Με αφορμή ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών που προωθεί η κυβέρνηση, δίνοντας κίνητρα για να επιστρέψει στην ύπαιθρο η νέα γενιά και να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις.

Κίνητρα για την επιστροφή στην ύπαιθρο -Πριμ 50.000 ευρώ σε νέους αγρότες 

Η γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας (θερμοκρασίας), μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές στην αγροτικη ανάπτυξη. Νέα άτομα που μπορούν και θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο μπορούν να καταρτίσουν πρωτότυπα επιχειρηματικά σχέδια λαμβάνοντας υπόψη και τη γεωθερμία, όπου υπάρχει.
Αλλωστε, όταν οι θερμοκρασιακές ανάγκες δεν είναι πολύ υψηλές, οι Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας μπορούν να συνδράμουν σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς να υπάρχει κάποιο γεωθερμικό πεδίο.

Οι νέοι αγρότες, λοιπόν, ας σκεφτούν και το ενδεχόμενο εμπλοκής της γεωθερμίας στα επιχειρηματικά τους σχέδια για ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα. 

Και από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Πολιτεία, ας ενισχύσει ένα τέτοιο εγχείρημα τόσο οικονομικά (να γίνει ένα καλό ξεκίνημα και να υπάρχει και οικονομικό κίνητρο όταν περιλαμβάνεται η γεωθερμία) όσο και θεσμικά. 

Η απλούστευση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου αξιοποίησης της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας, ώστε αυτή να γίνει ελκυστική για τους νέους αγρότες, είναι πρωταρχικής σημασίας. Το οικονομικό κίνητρο είναι απαραίτητο ώστε ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει σε έργα υποδομής (γεωτρήσεις - δίκτυα μεταφοράς).

 Η αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας (Τ<90 βαθμούς C) έχει ένα αυξημένο αρχικό κόστος λόγω αυτών των έργων. Ας μην αποθαρρυνθούν, λοιπόν, όσοι θελήσουν να επιχειρήσουν στην αξιοποίηση της κατά τόπους γεωθερμίας σε αγροτικές, γεωργικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές και λοιπές συναφείς δραστηριότητες. Ευκαιρία να κινηθεί κάτι στη γεωθερμία.... 

Σχόλιο του κ. Απ. Αρβανίτη από την σελίδα:

Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ - ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!