17.10.14

Αλλοτε και τώρα...

 [by P. Tzeferis][του Πέτρου Τζεφέρη]


[Εικόνα 1 το προσωπικό της καμινείας μπροστά στο υπόστεγο των καμίνων τήξης τύπου Pilz της Ελληνικής Εταιρίας Μεταλλουργείων Λαυρίου (Αρχείου Κώστα Μάνθου)]. 

Η Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος της "Ενώσεως εν Ελλάδι Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων" (σημερινός ΣΜΕ). Πράγματι,  η πρώτη Συνεδρίαση του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης, πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 1924, στα γραφεία της εταιρείας στο Λαύριο.


Πέτρου Τζεφέρη: Το Λαύριο και το αναπόφευκτο τίμημα της ανάπτυξης


Τo 1902 ιδρύεται στην Ελευσίνα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου με την επωνυμία "Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ".

Το 2014, μετά από υπερεκατονταετή σημαντική πορεία, ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ πλέον, διαθέτει 14 εργοστάσια τσιμέντου σε 9 χώρες και στις 4 ηπείρους, απασχολεί περισσότερους από 5.400 εργαζομένους και έχει κύκλο εργασιών €1.176.000.000 (2013). Παρά την οικονομική κρίση του διεθνούς κατασκευαστικού τομέα, κατατάσσεται στις 20-30 πρώτες θέσεις διεθνώς, μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο. Και πάντα με έδρα την Ελλάδα!

[εικόνα 2: η εικόνα από διαφήμιση της δεκαετίας του '30]

Αποκατάσταση λατομείων και προστασία της βιοποικιλότητας από την ΤΙΤΑΝ AMERICA




Το 1950 ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), με σκοπό τον εξηλεκτρισμό της χώρας, κύρια μέσω της εκμετάλλευσης του ελληνικού λιγνίτη. Το 1951, η ΔΕΗ αποκτά το λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου και αρχίζει η κατασκευή του ατμοηλεκτρικού σταθμού ΑΗΣ Κάραβου, συνολικής ισχύος 80 MW. H εξορυκτική δραστηριότητα, περνά πλέον σε άλλη διάσταση οικονομικών μεγεθών και χρησιμότητας για τον τόπο.

Σήμερα, η ΔΕΗ ΑΕ είναι μακράν η μεγαλύτερη ελληνική εξορυκτική βιομηχανία, αφού εξορύσσει για ιδιόχρηση λιγνίτη μεγάλης εμπορικής αξίας (από 10 έως και 35 €/τον. λιγνίτη αναλόγως την θερμογόνο δύναμη και την σχέση αποκάλυψης κατά την εξόρυξη) διατηρώντας την δεσπόζουσα θέση που κατέχει η συγκεκριμένη εταιρεία μεταξύ των λιγνιτοπαραγωγών σε διεθνές επίπεδο (3η θέση στην ΕΕ και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων παραγωγών λιγνίτη παγκοσμίως).

[εικόνα 3 Αλιβέρι μεταφορά λιγνίτη ΔΕΗ /λεύκωμα "εξορύσσοντας το φως, μνήμες και εικόνες από το λιγνίτη"

ΔΕΗ ΑΕ: ο απολογισμός του 2013 για τον λιγνίτη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!