30.11.14

Εμείς και η δημοκρατία..

Ποιά η σχέση μας με τη δημοκρατία; Εκλέγουμε αντιπροσώπους αυτούς που δείχνει η τηλεόραση και μετά γελάμε μαζί τους. Αποφεύγουμε τη συμμετοχή στις αποφάσεις, ακόμα και της συνέλευσης της πολυκατοικίας. Επίσης, δεν πάμε ποτέ να ψηφίσουμε για τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζόμενων ή των πανεπιστημίων και μετά «αγανακτούμε» για τις καταλήψεις. Τέλος, επιμένουμε να στηρίζουμε ένα πρωτόγονο γραφειοκρατικό δημόσιο για να μπορούμε να το βρίζουμε σε κάθε μας συναλλαγή!

Κι όταν αρχίζει η τεχνολογία να δίνει λύσεις στην «ψυχεδελική» μας σχέση με τη δημοκρατία, δεν μπορούμε και πάλι να κατανοήσουμε περί τίνος πρόκειται. Μερικά παραδείγματα: Δεν χρησιμοποιούμε το web banking στις τραπεζικές μας συναλλαγές (πολύ μικρό το ποσοστό), αντιδράσαμε με το ηλεκτρονικό taxis, μας φαίνεται παράξενο να μας «φακελώσει» το κράτος ηλεκτρονικά και ελάχιστοι από μας είναι σε θέση να αντιληφθούν τι σημαίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία με μοναδικό κωδικό και αδιάβλητες διαδικασίες.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Βαριόμαστε να εξελίξουμε τη δημοκρατία μας! Είναι αφόρητα πληκτικό για μας να κερδίσουμε ελεύθερο χρόνο και να δημιουργήσουμε. Ακόμα πιο επώδυνο να συμμετέχουμε σε αποφάσεις. Γι' αυτό θέλουμε αντιπροσώπους κι ας μας προδίδουν συνέχεια. Γουστάρουμε τρελά τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία (τις δυο μεγαλύτερες αρρώστιες της δημοκρατίας) και απορρίπτουμε την τεχνολογία γιατί μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να τις εξαφανίσει.

Η λύση είναι η τεχνολογία και οι τεράστιες δυνατότητές της. Μόνο αυτή μπορεί να ενθαρρύνει και να στηρίξει την εξέλιξη της δημοκρατίας σε συμμετοχική. Χρειάζεται θεσμική κατοχύρωση και συνταγματικές «επαναστάσεις», και παράλληλα προσαρμογή όλων των συναλλαγών στην επικαιροποίηση, στην πιστοποίηση και στην αμεσότητα της ηλεκτρονικής, κυρίως, τεχνολογίας. Πρώτα, όμως, επιβάλλεται ενημέρωση και τεκμηριωμένες εξηγήσεις στον κόσμο.

Δυστυχώς, όμως, είμαστε ακόμα αρκετά ανώριμοι, ως κοινωνία, να συλλάβουμε την αναγκαιότητα των θεσμικών αλλαγών στη ζωή μας. Γι' αυτό και ασχολούμαστε με τον κάθε «πολύχρωμο σταρ» αντιπρόσωπο, που πιστεύουμε ότι θα μας σώσει. Γουστάρουμε μεσσίες για να μην κουραστούμε. Ακούμε τη λέξη ευθύνη και τρομάζουμε. Ψάχνουμε την αλήθεια στις αφηγήσεις των άλλων και όχι μέσα μας.

Πρέπει να βρεθεί ο σωστός χρόνος και να μπει στη ζωή μας η συμμετοχικότητα, όχι μόνο ως αξία, αλλά και ως αναγκαιότητα. Οι δυνατότητες είναι έτοιμες σε λογισμικά και εφαρμογές. Ας τις κατοχυρώσουμε θεσμικά και πολύ γρήγορα θα καταλάβουμε πόσο χρόνο χάσαμε χωρίς αυτές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!