9.11.14

Έρχεται ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο



Βασικό βήμα, αλλά όχι καθοριστικό. Ελλάδα, Κύπρος κι Αίγυπτος αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, με τους ηγέτες των τριών χωρών να σφραγίζουν με αυτή τη συμφωνία την τριήμερη Σύνοδο στο Κάιρο, στην οποία συμμετείχαν οι κύριοι Σαμαράς, Αναστασίου και Σίσι.

Μάλιστα, οι τρεις ηγέτες προχώρησαν και σε κοινές δηλώσεις μετά το τέλος των συζητήσεων, στις οποίες αναφέρθηκαν στο Κυπριακό και στην ανάγκη «για μία δίκαιη λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ», ζητώντας παράλληλα από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου.

«Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας με το πνεύμα τριών χωρών που τους συνδέουν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος είναι στην ΕΕ και η Αίγυπτος είναι η χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον Αραβικό κόσμο. Η συζήτηση που είχαμε παίρνει διαστάσεις πολυσήμαντες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με σεβασμό στη δικαιοσύνη και την Ιστορία τερματίζοντας παράλληλα τις απαράδεκτες προκλήσεις σε βάρος της το τελευταίο διάστημα. Για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής οφείλουμε να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία με διάρκεια και με βάθος. Κυρίαρχη σημασία αποδώσαμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που απειλεί, ως ιδεολογία και καθεστώς, να εγκαταστήσει τον τρόμο», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς κι έκανε αναφορές στην τρομοκρατία και στον ρόλο που έχει η Αίγυπτος στην καταπολέμησή της, με τους άλλους δύο ηγέτες να ευχαριστούν την Ελλάδα για τη στάση της.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!