11.1.15

Τα καμίνια της διπύρου μαγνησίας!

Καμίνι παραγωγής διπύρου μαγνησίας στη παραλία 
"Ατάλαντος"στο Πήλι Ευβοίας
Ο λευκόλιθος ή μαγνησίτης αποτελεί ένα από τα κυριότερα μεταλλεύματα του Ελλαδικού χώρου. Υφίστατο έντονη ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις δεκαετίες 70 και 80. H περιοχη του Μαντουδιου Ευβαίας εχει μεγαλα επιφανειακα κοιτασματα λευκολίθου -μαγνησίτη (MgCO3). Στην παραλία του Πηλίου και στην περιοχή του Ατάλαντου Ευβοίας σώζονται ερειπωμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φόρτωσης λευκόλιθου τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν βιομηχανικά μνημεία αντί να αφήνονται να καταρρέουν από την αδιαφορία .
Οι παλαιότεροι θυμούνται την εταιρία FIMISCO (πρώην Σκαλιστήρη). Η FIMISCO (Ανώνυμος Εταιρεία Επιχειρήσεων Μεταλλευτικών Βιομηχανικών και Ναυτιλιακών), μετά από μια σημαντική αναπτυξιακή πρόοδο σε μεταλλεία, βιομηχανικές μονάδες και ποικίλα προϊόντα, κύρια στο Μαντούδι Ευβοίας, αλλά και στη Ορμύλια Χαλκιδικής, σκόνταψε και έγινε προβληματική, το 1984. Μετά από την «εκκαθάριση» μπήκε στο καθεστώς του ΟΑΕ, διοικήθηκε από δοτά Διοικητικά Συμβούλια για να καταλήξει τελικά στη ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ ΑΕ με το όνομα ΒΙΟΜΑΓΝ ΑΕ, το 1996.Η εταιρεία αυτή κατέβαλε προσπάθεια να λειτουργήσει το βιομηχανικό συγκρότημα, αλλά είτε το υψηλό κόστος παραγωγής ή εισδοχή της Κίνας και της Β. Κορέας στην αγορά των προϊόντων του μαγνησίτη, την ανάγκασε να το κλείσει το 2001 και να το εγκαταλείψει στην καταστροφή και στη λεηλασία.

Σήμερα πάντως, είναι ελπιδοφόρα η επαναδραστηριοποίηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο Μαντούδι Ευβοίας από την ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ (TERNA MAG, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η οποία εξαγόρασε την παλαιά ΒΙΟΜΑΓΝ στην περιοχή της Β. Ευβοίας και στοχεύει στην εκμετάλλευση των γνωστών κοιτασμάτων λευκολίθου του Γερορέματος και του Κακάβου και την περαιτέρω αξιοποίησή τους για παραγωγή μαγνησίας στις εγκαταστάσεις των Φούρνων Μαντουδίου μετά σχετικό εκσυγχρονισμό.     http://www.ternamag.com/index.php/el

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!