17.1.15

Πέτρου Τζεφέρη: Εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού: Ναι σε όλα ή όχι σε όλα;

Με ρωτούν συχνά για την εξόρυξη του χρυσού, για τη μεταλλουργική τεχνολογία, για το αν πρέπει να προχωρήσει η επένδυση αυτή ή όχι. Στη Χαλκιδική, στη Θράκη και ενδεχομένως και αλλού. Και ζητούν την απάντηση με ένα μονολεκτικό «ναι» ή ένα «όχι»..

«Θα εξορύξουμε επιτέλους τα εξαιρετικά κοιτάσματα που έχουμε και θα βγάλουμε 450 τον. χρυσού (και πολλούς ακόμη ασημιού, χαλκού, μολύβδου κ.λπ.) προσθέτοντας σε απασχόληση και εθνικό πλούτο και μάλιστα χωρίς να διακυβεύουμε τίποτε;» ρωτούν οι μεν και απαντούν: «Ναι σε όλα», «Ναι στη χρυσή ανάπτυξη!».

“Θα καταστρέψουμε τα δάση μας, τους υδροφόρους ορίζοντες, τον τουρισμό μας, θα εξαθλιώσουμε τις τοπικές κοινωνίες, πώς θα διατηρηθούν οι τρεις πυλώνες της αειφορίας;” αναρωτιούνται οι δε και απαντούν επίσης με την ίδια βεβαιότητα: «Oχι σε όλα», «Όχι στον χρυσό θάνατο!».

Ας πούμε λοιπόν ορισμένα πράγματα, χωρίς πάθος αλλά κυρίως χωρίς αυταπάτες και προκαταλήψεις:

1 comments:

Μαρία Καδόγλου είπε...

Nαι, στη θεωρία είναι όλα ωραία. Στη θεωρία τη σύμβαση του Aarhus την έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας και στη διαδικασία έγκρισης των ΜΠΕ γίνεται ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και μετά ξυπνήσαμε…

Δεν μπορεί να μη γνωρίζετε την πραγματικότητα στη χώρα μας. Δεν μπορεί να ζείτε σε άλλη χώρα. Σας το έχω ξαναπεί ότι εκτιμώ την προσφορά σας στην ενημέρωση και συχνά και την κριτική σας. Ε λοιπόν, περιμένω και ελπίζω να διαβάσω κάποια στιγμή από εσας μια κριτική της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Όχι τι λένε οι νόμοι, αλλά πώς πραγματικά γίνεται η "δημόσια διαβούλευση" και η "περιβαλλοντική αξιολόγηση".

Στην περίπτωση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ήταν τόσο "ουσιαστική" η αξιολόγηση της ΜΠΕ που κατάφερε να εγκρίνει μια μέθοδο μεταλλουργίας που ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Και μάλιστα έγινε ολόκληρη μεθόδευση για να αποκλειστεί από την αξιολόγηση η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, επειδή εκεί υπήρχε κάποιος που είχε αντιληφθεί την απάτη.

Τα γνωρίζετε όλα αυτά, είμαι σίγουρη ότι τα γνωρίζετε. Κι όμως φιλοξενείτε άρθρα που προβάλλουν το "εργο" της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ακόμα και άρθρα του επικοινωνιολόγου αυτής της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για μια μεγάλη απάτη εναντίον του Δημοσίου. Και ούτε μία λέξη κριτικής; Όλα είναι τέλεια με τη "μεγάλη επένδυση"; Γιατί δεν τους ζητάτε να σας γράψουν για τη μεταλλουργία; Γιατί δεν γράφετε για το πρόβλημα του αρσενικού στην μεταλλουργία χαλκού (υπάρχει πληθώρα πηγών στο διαδίκτυο) και πώς "το έλυσε" μια Ελληνική επιχείρηση; Παγκόσμια καινοτομία, πραγματικά. Η μόνη εταιρεία στον κόσμο που ισχυρίζεται ότι θα κάνει πυρομεταλλουργία συμπυκνώματος με 11% αρσενικό! Γιατί δεν δημοσιεύετε τα σχετικά άρθρα του συναδέλφου σας κ. Ψυχογιόπουλου;

Κι αν για τη μεταλλουργία που είναι το βασικότερο κομμάτι της "επένδυσης" και η πηγή των εσόδων για το Δημόσιο η αξιολόγηση ήταν αυτή που ήταν, περιμένετε να εμπιστευθούν οι πολίτες τη Διοίκηση για την "εκτίμηση" των περιβαλλοντικών επιπτώσεων;

Το να χαρακτηρίζετε τους δικαιολογημένα δύσπιστους κατοίκους "ορυκτόφοβους" δεν βοηθά και κατά τη γνώμη μου ούτε άρθρα σαν αυτό βοηθούν. Εαν δεν αλλάξει η δημόσια Διοίκηση, εμπιστοσύνη δεν πρόκειται να υπάρξει. Και η Διοίκηση δεν θα αλλάξει αν μερικά πράγματα δεν ειπωθούν επιτέλους καθαρά. Ποιος θα τα πει; Οι πολίτες που δεν τους ακούει κανείς; Εσείς που είστε μέσα στη Διοίκηση έχετε ευθύνη και εσείς που έχετε επιλέξει να εκθέτετε δημόσια τις απόψεις σας έχετε αναλάβει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Και εμείς έχουμε απαιτήσεις από εσάς.

Με εκτίμηση,
Μαρία Καδόγλου

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!