5.2.15

Υδρογονάνθρακες: με πολλές αποχές ο διαγωνισμός της Δ. Ελλάδας, επανεξέταση για Ιόνιο, Κρήτη

[του Πέτρου Τζεφέρη][by Tzeferis Petros]

Προχωρά κανονικά ο διαγωνισμός για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, η προθεσμία του οποίου λήγει την Παρασκευή,  στις 6 Φεβρουαρίου.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕ) δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου , ενόψει της ολοκλήρωσης του Διεθνούς διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στις τρείς χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος), οι οποίες θεωρούνταιαπό τις πλέον πρόσφορες για παραχώρηση, καθώς έχουν προηγηθεί εκτεταμένες έρευνες και ικανοποιητικός αριθμός γεωτρήσεων.

Ωστόσο ο άλλος διαγωνισμός, αυτός για τα 20 οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, του οποίου η προθεσμία λήγει τον Μάιο, «θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος και της διασφάλισης του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δοθεί χρονική παράταση στο διαγωνισμό, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου, μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Λαφαζανης με την επικεφαλής της ΕΔΕΥ ΑΕ, κα Σοφία Σταματάκη.

Εντούτοις, με πολλές αποχές από το αναμενόμενο φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή ο διαγωνισμός για τα ως άνω χερσαία οικόπεδα της Δ. Ελλάδας, αν ληφθούν υπόψιν οι πληροφορίες για μη συμμετοχή της  Ιταλικής  ENEL, η οποία την τελευταία στιγμή έκανε πίσω.  Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί και στις  προγενέστερες ηχηρές αποχωρήσεις  της Shell, της γαλλικής Total και της ισπανικής Repsol. Έτσι, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ο διαγωνισμός θα αποτελέσει… ελληνική υπόθεση, καθώς φαίνεται ότι θα προσέλθουν στο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ και η Energean Oil. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των εταιρειών για μη συμμετοχή έπαιξε παράλληλα και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία οδήγησε το σύνολο της πετρελαϊκής αγοράς σε αναθεώρηση των επενδυτικών της πλάνων, ειδικότερα αν πρόκειται για “μη ώριμα” και “ανεξερεύνητα” project.

Παρότι η σημειολογία των διαγωνισμών μοιάζει με εκείνη για το Γεωθερμικό Δυναμικό λίγα χρόνια πριν με την γνωστή εξέλιξη, ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταλήξουν με τον ίδιο τρόπο και οι διαγωνισμοί αυτοί..

Κατάθεση προσφορών του Διεθνή Διαγωνισμού για Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων, σε 3 χερσαία τμήματα της Δυτικής Ελλάδας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!