11.3.15

Κράτος Κουρελού...

Μπορείς να φτιάξεις πόλεις φιλικές σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα στη Λούτσα, στο Μαρούσι, στην Κυψέλη; Στην Όλγας; Στο Βαρδάρη; Στη Μοναστηρίου, Στο Άργος; Στην Καρδίτσα; Τη Βέροια; Όχι, δεν μπορείς γιατί δεν έχεις καν πεζοδρόμια.

Θα μπορέσεις στο μέλλον; Αμφιβάλλω, γιατί δεν έχεις σχέδιο, δεν έχεις πρόγραμμα, δεν έχεις οργάνωση. Όπως δεν θα φτιάξεις ανακύκλωση, δεν θα φτιάξεις κτηματολόγιο, δεν θα φτιάξεις δασολόγιο. Γιατί δεν έχεις σχέδιο κι οργάνωση. Οργάνωση φίλε, οργάνωση!

Γιατί το κράτος σου τό χτισες όπως και τα σπίτια σ’ εκείνες τις λαϊκές συνοικίες. Πρώτα ένα δωμάτιο, ύστερα – όταν έπεσε μια δουλίτσα – κόλλησες ένα δεύτερο, με το εφάπαξ της πεθεράς σαλόνι, με κάτι αρπαχτές την εντοιχισμένη κουζίνα και με τα εξτραδάκια – ξέρεις τώρα -μετέτρεψες το πλυσταριό σε μπάνιο κι έβαλες και μπιντέ. Μπιντέ ρε φίλε! Και σήμερα η κόρη σου για να πάει από το δωμάτιό της για κατούρημα περνάει πρώτα από τη σαλοτραπεζαρία και την κουζίνα. Και σήμερα ο εγγονός σου αναρωτιέται σε τι χρησιμεύει ο μπιντές πάρεξ να ακουμπάει η γιαγιά τη λεκάνη για το πλύσιμο στο χέρι.

Έτσι είναι και το κράτος σου. Κουρελού. Γι’ αυτό δεν θά χεις ποτέ σοβαρή αποκομιδή σκουπιδιών, σοβαρή φοροεισπρακτική πολιτική, όσους «μυστικούς» Γερμανούς τουρίστες και να αμολήσεις στη γύρα, σοβαρή πολεοδομική υπηρεσία, σοβαρούς ελέγχους. Γιατί μπορεί να σου έχουν φορέσει κουστουμάκι, αλλά το τσαρούχι δεν τοχεις βγάλει. Και να σου πω κάτι; Αν αποφασίσεις όχι να αντιγράψεις αυτά που κάνουν άλλοι αλλά τη λογική πίσω από αυτά που κάνουν, κάτι θα καταφέρεις. Έστω και με τα τσαρούχια. Αλλιώς, πίθηκος θα είσαι πατριώτη. Μαϊμού πανηγυρτζίδικη που μιμείται χωρίς να ξέρει.



Σχόλιο. Κάποιοι θα πουν υπερβολή, κάποιοι θα φέρουν αντιρρήσεις. Δυστυχώς όμως, ο καθένας από μας θα μπορούσε να γράψει με εκατό διαφορετικούς τρόπους, εκατό διαφορετικά άρθρα,  που στο τέλος θα βγάζουν το ίδιο νόημα. Πονάει πολύ το κράτος κουρελού τόσο αυτούς που ειναι είναι μέσα σε αυτό, όσο και τους πολίτες. Μας πονάει όλους..

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!