8.3.15

Ερευνητικά Προγράμματα Αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ορυκτού Πλούτου, μέσω ΕΚΤ-ΕΤΕπ

[του Αθ. Πίτατζη,  Μηχ. Παραγωγής και Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης]

Η χρησιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σαν εργαλείο χρηματοδότησης μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο στους ηγέτες της ΕΕ, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση αλλά και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των μελών της ΕΕ και ευρύτερα της Ευρωζώνης. Ίσως το “new deal” επενδύσεων που αναφέρει η η καινούργια ελληνική κυβέρνηση για την Ευρώπη να μπορούσε να προέλθει μέσα από την αξιοποίηση της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου της ΕΕ.

H ETE είναι ένα θεσμικό όργανο το οποίο έχει μεγάλη εμπειρία στην αξιολόγηση επενδύσεων και ειδικά όσον αναφορά τις υποδομές. Όπως γνωρίζουμε ειδικά εδώ στην Ελλάδα τα πακέτα χρηματοδότησης της ΕΕ όταν εμπλέκουν την κεντρική κυβέρνηση, υπουργεία και φορείς της τοπικής διοίκησης υπάρχει τεράστια διαφθορά. Για να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα προτείνουμε την παρακάτω διαδικασία,   βλ.  http://www.capital.gr/News.asp?id=2242174.

Οι δράσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο χρηματοδότησης είναι oρισμένα Ερευνητικά Προγράμματα Αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ορυκτού Πλούτου:

1. Ζεόλιθος – Δημιουργία Ινστιτούτου έρευνας Ζεόλιθου

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα δημιουργήσουν μαζί με την ΕΤΕ το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Ζεόλιθου. Αυτό το Ινστιτούτο σε συνεργασία με τα τμήματα των πανεπιστημίων όπως της Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη και το Τμήμα Φυσικού Αερίου και Πετρέλαιου θα μπορούσαν να διεξάγουν έρευνα για την περαιτέρω χρήση του ζεόλιθου στον χώρο της Ιατρικής και της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων. Ακόμη αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να προσκαλέσει και πολυεθνικές εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν πάνω στον ζεόλιθο. Τέλος και η δημιουργία μιας ζώνης καινοτομίας για εταιρείες που χρησιμοποιούν ζεόλιθο με φορολογικά κίνητρα από την μεριά της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr/

2. Χρηματοδότηση σημαντικών ενεργειακών υποδομών 
Το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό μελλοντικό ενεργειακό μίγμα, για αυτό είναι σημαντικό να χρηματοδοτηθούν έργα ενεργειακών υποδομών όπως τα παρακάτω:
• Ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB • ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης ( LNG ) • LNG Terminal στην Καβάλα • Ο Ελληνοιταλικός αγωγός φυσικού αερίου που θα διέρχεται μέσω Θάλασσας • Ο αγωγός East Med μελλοντικά

3.Ανάπτυξη υδριτών μεθανίου στην Ελληνική ΑΟΖ 
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει αποδεδειγμένα κοιτάσματα υδριτών μεθανίου, με κάποιους Έλληνες ειδικούς να τα υπολογίζουν σε αρκετά δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΤΕ σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ και κάποια πανεπιστήμια της Ελλάδος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κάποια προγράμματα ανάπτυξης τεχνολογίας εξόρυξης υδριτών μεθανίου. Μέσω αυτών των προγραμμάτων θα μπορούσε να συμμετάσχει η Ελλάδα εκπροσωπώντας της ΕΕ στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδριτών Μεθανίου, το οποίο διαχειρίζονται οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ιαπωνία. Τέλος θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ελληνική ΑΟΖ για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδριτών μεθανίου.    http://www.oryktosploutos.net/2014/12/shale-gas-i.html#.VPx3fvmsUas

4. Χρηματοδότηση Ερευνητικών Προγραμμάτων Γεωπολιτικού Στίγματος (Think Tanks) για την Ευρώπη
Η Ευρώπη πάσχει στον τομέα των φορέων άσκησης πολιτικής (Think Tanks) και συνήθως υιοθετεί την Αμερικανική γραμμή και στάση σε πολλά θέματα. Άρα θα ήταν χρήσιμο μέσω αυτού του εργαλείου ανάπτυξης να χρηματοδοτηθούν Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια που θα διεξάγουν έρευνα και θα προτείνουν χάραξη κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής σε θέματα όπως: Γεωπολιτικής • Ενέργειας
• Εξωτερικής Πολιτικής • Ασφάλειας • Αντιμετώπιση Λαθρομετανάστευσης

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλιο: Πολλά σχετιζόμενα με τα παραπάνω, αλλά και άλλα πιο ρεαλιστικά από τα ανωτέρω, επενδυτικά σχέδια, προτάθηκαν στο γνωστό  επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ των 300 δισ. ευρώ, χωρίς καμία τύχη μέχρι σήμερα.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=653307&h1=true#commentForm

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!