30.3.15

Τι γίνεται με την πράσινη ανάπτυξη;

Με ξανακοίταξε με αυτό το μίγμα συμπάθειας και συμπόνιας:

«Μα γιατί; Είναι τόσο εύκολο, είστε ιδανικοί! Έχετε τα πάντα, ήλιο, αέρα, γεωθερμία, νερά… Και λεφτά έχετε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση!» 

Μιλήσαμε λίγο ακόμη, και διηγώντας τα να κλαις, να φανταστεί κανείς ότι δεν υπήρξα ποτέ παπανδρεϊκή για κανέναν Παπανδρέου, αλλά η τόσο συκοφαντημένη πράσινη ανάπτυξη του Γιώργου ήταν παρούσα με αγάπη, λύπη και νοσταλγία -λες και ήταν η φίλη που πέθανε νωρίς- στη συζήτησή μου με τον Τζέρεμι Ρίφκιν. Είναι αλήθεια, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει προσπάθειες με τον Τζέρεμι Ρίφκιν για να κάνει την Ελλάδα προπύργιο της Τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης αλλά ήταν λάθος εποχή, λάθος timing, λάθος άνθρωπος, λάθος άνθρωποι, λάθος λόγος, λάθος λόγοι.

Εκεί, στους εκπληκτικούς χώρους του μεγαλοπρεπούς Υπουργείου Εξωτερικών, περίπου 900 άτομα από 50 χώρες παρακολουθήσαμε εκπροσώπους κυβερνήσεων, επιστήμονες και ειδικούς να μιλούν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Φυσικά, η Γερμανία ανακινεί και συντηρεί τον σχετικό διάλογο επειδή διαθέτει την ανάλογη βιομηχανία. Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει λογικός άνθρωπος ο οποίος να διαφωνεί στην ανάγκη ανεξαρτητοποίησης από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και ανάπτυξης των ΑΠΕ. (Αλλά πάλι, δεν παίρνω και όρκο…)

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, τόνισε τη σημασία της συνεισφοράς των Γερμανών στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια ως ανάλογης με τη μετάβαση του ανθρώπου στο φεγγάρι. Ο Υπουργός των Οικονομικών και Αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε την πυρηνική ενέργεια ως την «πιο γελοία οικονομικά επένδυση» και δήλωσε πολύ υπερήφανος για τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας που έχουν φέρει οι ΑΠΕ στη χώρα. Ο εκπρόσωπος της Siemens κάλεσε τους πολιτικούς να αφήσουν τη βιομηχανία να σχεδιάσει το μέλλον της παραγωγής και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Οι Νορβηγοί έβαλαν τα γυαλιά σε όλους: «Έχουμε το 99% της συνολικής κατανάλωσής μας από ΑΠΕ και το μεγάλο στοίχημα είναι να το κάνουμε 100%». Οι Σουηδοί δεν αισθάνονται και πολύ καλά με το 50% τους από πυρηνική ενέργεια και προσπαθούν να κάνουν συνολική μετάβαση σε πράσινη. Οι Ρουμάνοι ξέρουν ότι αν δεν γίνουν επενδύσεις, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν. Οι Κουβεϊτιανοί, αν και ήταν οι πρώτοι «πράσινοι» της περιοχής τους, δεν πήγαν πολύ καλά αλλά ξέρουν ότι το μέλλον είναι εκεί, γι' αυτό προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές ότι πρόκειται περί επικερδούς επένδυσης. Οι Σλοβένοι -είναι και ήρεμοι άνθρωποι- επειδή έχουν πολλά ποτάμια που μοιράζονται με γείτονες, βλέπουν την υδροηλεκτρική ενέργεια σαν μια ευκαιρία για καλές διπλωματικές σχέσεις. Οι Κινέζοι ελπίζουν ότι ως το 2020 θα μπορέσουν, εκμεταλλευόμενοι τις ΑΠΕ που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο στις ερήμους τους, να ελαφρώσουν τον αριθμό των 170.000.000 ανθρώπων που ζουν στο κατώφλι της φτώχειας. Οι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το είπαν ξεκάθαρα: «Παίδες, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σας ανταγωνιστούμε, αλλά κατά το 2030 θα έχουμε το 70% μας από πράσινη ενέργεια». Η Χιλή και η Βραζιλία είναι οι επόμενοι μεγάλοι παίκτες στην ενέργεια στη Λατινική Αμερική ενώ οι Τσέχοι ευχαριστούν τους Γερμανούς, και ιδίως τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, επειδή τους βοήθησαν να απαλλαγούν από την εξάρτηση που είχαν, ενεργειακά, από την Ουκρανία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!