6.4.15

Πάλι για τα πετρέλαια...

ΜΕ τις τιμές του πετρελαίου να σταθεροποιούνται για φέτος και το 2016 στα 60 δολάρια, σταματά η έρευνα και παραγωγή για τα πιο «ακριβά πετρέλαια» σε μεγάλα βάθη (ultra deep). Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου θα αρχίσουν να συνέρχονται μόνο έπειτα από δύο χρόνια....

Μόνο φέτος υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο επενδυτικά έργα έρευνας και παραγωγής που ξεπερνούν τα 150 δισ. δολάρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν έργα των BP, Exxon Mobil, Total, Anadarko, Marathon Oil, Shell, κ.ά.

Από αυτά τα projects, σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι έρευνες σε μεγάλα βάθη (deep και ultra deepwater), καθώς και οι νέες ανεξερεύνητες περιοχές (frontier). Τα ελληνικά οικόπεδα εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες, γι΄αυτό και οι ιθύνοντες του διαγωνισμού έχουν θέσει ως όρο για τις βαθιές γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη να πραγματοποιηθούν από εταιρείες με μεγάλο μέγεθος και εμπειρία («oil majors»).

Ακόμα και η γνωστή νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS, η οποία διενέργησε τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, και η οποία αναμένει πως και πως «πελάτες» που θα αγοράσουν τα «πακέτα» της ώστε να αποσβέσει την επένδυσή της, έχει προειδοποιήσει για μειωμένα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2015...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!