26.5.15

Ανάπτυξη, αυτή η άγνωστη!

Η ανάπτυξη δεν είναι ένα γεγονός, ένα μέγεθος που έρχεται, έτσι απλά. Ούτε μπορείς απλά να την φωνάξεις, ούτε να την παραγγείλεις σε κάποιον να την φέρει. Χρειάζεται να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες για να γίνει απτή πραγματικότητα και συγκεκριμένα πράγματα να έχουν υλοποιηθεί, πριν αρχίσει να υπάρχει. Χρειάζεται, με λίγα λόγια, να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που να στοχεύει σε αυτήν, σαν τελικό στόχο.

Αυτό που απασχολεί έναν σοβαρό επενδυτή, όταν αποφασίζει για την πραγματοποίηση ή όχι μιας επένδυσης, είναι το εάν υπάρχει ένα σύνολο συνθηκών και παραγόντων που να καθιστούν την επένδυση ελκυστική.

Υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην χώρα;

Είναι το κράτος αποτελεσματικό; Τα κόστη που θα απαιτηθούν για την λειτουργία της επένδυσης είναι λογικά; Θα διευθετηθούν οι διαδικασίες σε σύντομο χρόνο;

Είναι το νομικό πλαίσιο επαρκές και η δικαιοσύνη αποτελεσματική; Θα του παρέχει τα αναγκαία για την υποστήριξη της επένδυσης του;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ρωτά αρχικά ένας υποψήφιος επενδυτής. Υπάρχουν κάμποσα ακόμη.

 Μια απλή ματιά και το συμπέρασμα έρχεται αβίαστα. Καμία από τις απαντήσεις σε κανένα από τα ερωτήματα δεν τον ενθαρρύνει να επενδύσει στην Ελλάδα. Παρά τις όποιες αλλαγές έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη, για να γίνει η Ελλάδα μακροοικονομικά-επενδυτικά ελκυστική.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!