20.6.15

Quiz...

Η Ελλάδα με 11 εκατ. πληθυσμό έχει 180 δισ. ΑΕΠ και 20 δισ. εξαγωγές. Το Βέλγιο με το ίδιο πληθυσμό έχει ΑΕΠ 527 δισ. και εξαγωγές 323 δισ.

Ερώτηση 1η:  Μπορεί η ελληνική οικονομία να πληρώνει μισθούς και συντάξεις επιπέδου Βελγίου;

Στην Ελλάδα οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 12% του ΑΕΠ στην Γερμανία πάνω από το 50% στην Δανία το 54% και στην Ολλανδία το 82%.

Ερώτηση 2η:  Μπορεί η ελληνική οικονομία να πληρώνει μισθούς και συντάξεις επιπέδου Βορειοδυτικής Ευρώπης;

Απάντηση: Ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε μισθούς και συντάξεις Ευρωπαϊκών χωρών είναι να προσελκύσουμε τόσες επενδύσεις που η ζήτηση για εργατικά χέρια και μυαλά να αυξάνουν τους μισθούς με βιώσιμο τρόπο.

3 comments:

αόρατι χέρι της αγοράς είπε...

Ερώτηση 3η: Γίνεται να νοικιάσεις σπίτι στην Ελλάδα;
Μισθός υπαλλήλου σούπερ μάρκετ: 180 - 480 ευρώ. Επίπεδο εκτός ευρωπαϊκής ένωσης
Ενοίκιο στην Αθήνα; Επίπεδο βορειοευρωπαϊκό.

Απάντηση;

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση. Δεν νοικιάζεις...Δεν ξέρετε ότι ολοι οι έλληνες έχουν σπίτι; Τωρα πως το πήραν, με μισθό που δεν φτάνει ούτε για ενοίκιο, μόνο εμείς οι έλληνες ξέρουμε.. Αρα η ορθή απάντηση θα μπορούσε να ειναι: πουλάς το σπίτι που έχεις και νοικιάζεις... Και βέβαια τότε, όταν εχουμε προσφορά, θα αρχίσουν να πέφτουν τα ενοικια.. και δεν θα ειναι ...βορειορευρωπαϊκά....

αόρατο χέρι της αγοράς είπε...

"Έχει το ψωμί 3 ευρώ και δεν έχεις; Δεν τρως... Καλλιεργείς! Δεν ξέρεις ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε απόγονοι αγροτών;"

Προφανώς και δεν είναι σοβαρή απάντηση αυτή σε εμένα που είμαι κάτω των 30 χρονών, δεν έχω δικό μου σπίτι να πουλήσω για να νοικιάσω και να αυξήσω την προσφορά.

Στο κείμενο μιλάτε για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Γιατί στον ιδιωτικό ήταν πολύ μεγαλύτεροι οι μισθοί/συντάξεις. Εκεί που η αγορά όλα τα ρυθμίζει σοφά γιατί είχαμε "βορειοευρωπαϊκούς" μισθούς/συντάξεις όταν δεν είχαμε ούτε ΑΕΠ, ούτε εξαγωγές;

Να με συμπαθάτε αλλά δεν δέχομαι να παίρνω 800ευρώ σα μηχανικός, ο προϊστάμενος μου να συνεχίσει να παίρνει 2000+, ο πρόεδρος να τα μετράει σε μύρια και να λέμε "είμαστε όλοι μαζί σε αυτό" και να βρούμε λύση όλοι μαζί. Κάτι δεν στέκει εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!