27.11.15

Το χρώμα των μαρμάρων και διακοσμητικών πετρωμάτων

Marathon Runners Marble from Dionysos Sculpture Symposium at Dionysos, Penteli, Greece 2004


Από πλευράς χρώματος, τα διακοσμητικά πετρώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τα μονόχρωμα και τα πολύχρωμα.Τα έντονα χρώματα είναι πολύ σπάνια στα πετρώματα, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων και τόνων των βασικών χρωμάτων.

Οι πιο κοινές αποχρώσεις των μονόχρωμων πετρωμάτων είναι το λευκό και το γκρίζο. Λιγότερο συχνά συναντώνται πετρώματα με πράσινο, κίτρινο, μαύρο και μπλε χρώμα.\

Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν, προκειμένου για τα «μάρμαρα», διάφορες ονομασίες, οι γνωστότερες των οποίων. που είναι διεθνώς αποδεκτές, είναι οι: Arabescatio, Dendritico, Fiorito, Lineato, Striato, Bardiglio, Macchito, Mandorlato, Runteggiato, Reticolato, Cipollino, Calacata, Perlato.

Όταν τα διακοσμητικά πετρώματα εξετάζονται από πλευράς αιτίων χρωματισμού, τότε μπορούν να ταξινομηθούν σε δυο μεγάλες κατηγορίες τα ιδιοχρωματικά και τα αλλοχρωματικά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!