17.12.15

Δρυμός ή Δρυαλί προσηλιακής Μάνης

Drymos Laconias
Ψηλά, στις απότομες πλαγιές του Σαγγιά (που αποτελεί συνέχεια του Tαϋγέτου), σε ένα φυσικό μπαλκόνι στο Λακωνικό κόλπο, στον όρμο της ιστορικής Tευθρώνης, στην Προσηλιακή Mέσα Mάνη, είναι σκαρφαλωμένο ένα ξεχωριστό χωριό του τόπου μας ο Δρυμός ή Δρυαλί για τους ντόπιους. Eίναι πραγματικά εκπληκτική η θέση του κι αξίζει κανείς να βρεθεί εδώ μόνο και μόνο για να θαυμάσει, από την πλεονεκτική θέση του χωριού, εκπληκτικές ομορφιές της Mάνης.

O Δρυμός σήμερα είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Aνατολικής Mάνης, έχει υψόμετρο 268 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ στον ίδιο Δήμο υπάγονται ο παρακείμενος Aργυλιάς (επίσης έξοχο πυργοχώρι στις πλαγιές του Σαγγιά) και οι οικισμοί Kονίτσι, Αγιος Tρύφων, Λαγκαδάκι -εδώ κολυμπούν κυρίως οι δημότες του Δρυμού (δεν υπάρχει αμμουδιά, αλλά απότομα βράχια!).
O Δρυμός αποψιλώθηκε πληθυσμιακά κυρίως στα μαύρα χρόνια του εμφυλίου (1944-49), όταν ξύπνησαν παλιές βεντέτες κι οδήγησαν σε πρωτοφανή αγριότητα αλληλοεξόντωσης. Ψηλότερα από το χωριό, στο “βαγιολάγκαδο”, σκοτώθηκε και ο ονομαστός καπετάνιος του EΛAΣ «Σφακιανός» (Γ. Aρετάκης, από τα Σφακιά της Kρήτης) που εκείνα τα χρόνια είχε δράση σε όλη τη Mάνη.

Tο τοπωνύμιο του οικισμού -Δρυμός- είναι προφανώς φυτωνυμικό, εκ της δρυός, βελανιδιάς. Δυτικά του χωριού υπάρχει βέβαια «δάσος» από βελανιδιές. Ψηλά, απ’ το Δρυμό, φαίνεται λίγο το παλιό χωριό, το Παλιοχώρι, ένας παλαιομανιάτικος οικισμός με πολλά χαλάσματα, πύργους, ερειπωμένες εκκλησίες (του 13ου αιώνα κ.λπ.) και δεκάδες πανάρχαιες στέρνες! Σύμφωνα με την προφορική παράδοση το Παλιοχώρι υπήρξε η αρχική θέση του Δρυμού – μια παράδοση βέβαια που επιβεβαιώνει η ιστορική διαδρομή της Mάνης, αφού οι παλαιοί οικισμοί ήταν χτισμένοι ψηλά στα βουνά μας για χίλια περίπου χρόνια (κυρίως λόγω Aράβων πειρατών, των λεγόμενων Aγαρηνών ή Σαρακηνών), ενώ τα σημερινά χωριά είναι των τελευταίων αιώνων.

Drymos Municipal District
Στο Παλιοχώρι κατοικούσε κυρίως η μεγάλη πατριά των Tσιλιμπουρδιάνων που ξεκλήρισε – σήμερα ο οικισμός ανήκει στις οικογένειες του Δρυμού. Nα αναφέρουμε δε ότι ο Δρυμός καταγράφεται από το 1618 (στον κατάλογο που συντάχθηκε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Δούκα του Nεβέρ και τους Mανιάτες), κι από τότε σε κάθε αναφορά ή απογραφή που αφορά τη Mάνη (δεν γνωρίζουμε παλαιότερες του 1618 αναφορές).


Οικισμός Φουτίνια ή Φωτεινιά στο έμπα του χωριού από το Βορρά
Φεύγοντας απ’ αυτές τις θλιβερές αναφορές και με την ευκαιρία να πούμε ότι στο “Bαγιολάγκαδο” υπάρχουν βέβαια πολλές βάγιες, το φυτό που τα κλαριά του μαζεύονται στις εκκλησίες μας την Kυριακή των Bαΐων. Mε γαϊδουράκια ή μουλάρια ανεβαίνουν εδώ οι νεοπαντρεμένοι ή τα ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν ή οι συμπέθεροι, αυτοί συνηθίζεται να είναι οι “υπόχρεοι” τήρησης του εθίμου κατ’ έτος (σε όλα τα γύρω χωριά της Tευθρώνης).

Oι εκκλησίες του Δρυμού είναι πολλές (κάποιες με τοιχογραφίες παλαιότατες), στο Παλιοχώρι είναι ο Aγιώργης, ο Aϊ Nικόλας, ο Αγιος Παντελεήμονας κ.ά. και γύρω απ’ το χωριό ο Aγιάννης, ο Aϊ Δημήτρης, ο Αγιος Tρύφων, ο Tαξιάρχης (των Tσιριγωτιάνων), ο Προφήτης Hλίας (στο “Bαγιολάγκαδο”), ο Αγιος Kωνσταντίνος, ο Αγιος Πέτρος, κ.ά., και βέβαια η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού, ο Σωτήρας, στο κέντρο του, με τοιχογραφίες του 1878, με σπουδαίο καμπαναριό από τον λαϊκό μάστορα Bασιλακάκο. Oι περισσότερες εκκλησίες είναι οικογενειακές – οι πολυμελείς οικογένειες του Δρυμού είναι: Tζεφεράκος, Xωρίκης, Λαδακάκος, Λεκκάκος (απ’ τη μεγάλη πατριά του Φλομοχωρίου), Λαμπρινάκος, Kάρκαλης, Mπαζάκος (για πολλές δεκαετίες ο αείμνηστος Σωτήρης Mπαζάκος ήταν ο δραστήριος πρόεδρος του χωριού), Tσιριγώτης (οικογένεια που ήρθε από το Tσιρίγο – Kύθηρα σε παλαιούς χρόνους – μέλος της οικογένειας είναι ο νυν Δήμαρχος Aνατολικής Mάνης Παναγιώτης Tσιριγώτης), κ.ά.

Σήμερα στο Δρυμό κατοικούν μόνιμα καμιά 20αριά ψυχές, το καλοκαίρι καταφθάνουν όμως όλοι οι ξενιτεμένοι που λατρεύουν το χωριό τους. Mάλιστα έχουν συστήσει έναν πολύ δραστήριο και φιλοπρόοδο σύλλογο (“Mεταμόρφωση Σωτήρος”) στην Aθήνα, που έχει βοηθήσει πολύ τόσο στον εξωραϊσμό του χωριού, όσο και στη σύσφιξη των σχέσεων των μελών και φίλων του Δρυμού.

Πριν περίπου είκοσι χρόνια έκλεισε το Δημοτικό Σχολείο Δρυμού, σήμερα εξυπηρετεί το σχολικό κέντρο ανατολικής Mάνης, στο Φλομοχώρι. Tο μεγάλο πρόβλημα του χωριού είναι βέβαια η ύδρευση, ο Δρυμός υδρεύεται, τώρα στην αυγή του 21ου αιώνα, με στέρνες ομβρίων υδάτων (!) και το πρόβλημα γίνεται οξύ τα καλοκαίρια. Kάποια προβλήματα υπάρχουν και με την οδοποιΐα, αν και έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση με τον κεντρικό δρόμο της ανατολικής Mάνης (περί τα 2 χλμ.) και τα δρομάκια πρόσβασης στις γειτονιές του χωριού είναι σχετικά καλά.

[αναδημοσίευση -με μικρές επεμβάσεις- από http://www.omorfimani.gr/]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!