26.12.15

Homo Hellenicus...

Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. [Γ. Σεφέρης, στην τελετή απονομής του Nobel που έγινε στην Στοκχόλμη, το 1963]  Photos By P. Tzeferis

Επί δύο χιλιετίες ο ελληνισμός αντιστάθηκε σε πάσης φύσεως κατακτητικές επιδρομές  και επέζησε της ξενοκρατίας. Απέφυγε τον εκρωμαϊσμό, τον εκλατινισμό και τον εξισλαμισμό γιατί υπερασπίσθηκε την πολιτιστική παράδοση και την ελληνικότητά του. Την μοναδικότητα της ταυτότητάς του και την διαφορετικότητα της ύπαρξής του. Ανάδελφο έθνος  ναι, όχι όμως χωρίς ταυτότητα.

Σήμερα, με το  πέρασμα στην τρίτη χιλιετία, ο ελληνισμός αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη  δοκιμασία της ιστορίας του. Το έθνος με τις τόσο πλούσιες και συνταρακτικές εμπειρίες απειλείται με σταδιακό αλλά ολοσχερή εκδυτικισμό, με πολιτιστική αλλοτρίωση και αφελληνισμό.

Η μεταπολεμική υποτέλεια και κυρίως η διαχρονική εξάρτηση από το εξωτερικό, άφησε βαθιές πληγές στο εθνικό σώμα. Ευτέλισε τον δημόσιο βίο και εξαχρείωσε την ελληνική κοινωνία. Άνοιξε βαθύ χάσμα μεταξύ κράτους και πολιτών, καλλιέργησε  κλίμα μισαλλοδοξίας, επέφερε τον εκχυδαϊσμό των αρχών και των αξιών, την ηθική διάβρωση, το "φίλαυτον", την νηπιότητα των πολιτικών και την πνευματική ραστώνη των πολιτών. Και τη συνενοχή του μαζί τα φάγαμε,,,

Παράλληλα ήρθε η αποϋλοποίηση της οικονομίας και η περιβόητη παγκοσμιοποίηση. Οι νέοι μας έπαψαν να αγωνίζονται, έπαψαν να σκέφτονται, να μιλάνε ελληνικά, ακολουθούν μόνο τα "γκατζετάκια" που προσφέρουν ήσσονα προσπάθεια και τον “homo technologicus".. Το εύκολο, το γρήγορο, το ίδιο κι απαράλλαχτο, το face, το twitter...αντικατέστησαν το βαρύ και τιμωρητικό ελληνικό σχολείο.  Σύντομα το ελληνικό έθνος αναμένεται να  καταντήσει μια ασήμαντη επαρχία στην εσχατιά της ευρωπαϊκής ηπείρου που θα μιλάει μια περίεργη και προσεχώς νεκρή μεσογειακή διάλεκτο. Σ’ αυτή τη χώρα άλλοι (θα) αποφασίζουν για τις ελευθερίες, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και το βιοτικό επίπεδο του λαού. Αλλά ο τόπος αυτός δεν θα είναι πια Ελλάδα!

Σε μια εποχή λοιπόν όπου η ανθρώπινη κατάκτηση της ελεύθερης έκφρασης αποτελεί γεγονός, εντούτοις αυτό για μας παραμένει χωρίς αντίκρυσμα.  Μολαταύτα,  το διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελεί την βάση για την προώθηση του ορθού λόγου μέσω της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, τη βάση για τη δημιουργία μιας κοινότητας στην οποία ο καθένας θα αποτελέσει τον πυρήνα ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης, μιας ξεχωριστής κοινωνικής κουλτούρας, που τόσο πολύ ανάγκη την έχει ετούτος ο τόπος. Για να διατηρήσει την ταυτότητά του..

Ο “homo technologicus” εκφράζει τον άνθρωπο που είναι ορθολογιστής στη ζωή για να μπορεί να σκέφτεται, να δραπετεύει και να φιλοσοφεί..στην άλλη ζωή.. Οι μεγαλύτεροι στοχαστές της ιστορίας, από τον Αριστοτέλη, τον Κομφούκιο έως τον Νίτσε και τον Γκάντι, ήταν ορθολογιστές στη ζωή, για να μην είναι στην φιλοσοφία..

Αν θέλουμε λοιπόν ως άτομα, ως κοινωνία, ως Χώρα, αλλά και ως κόσμος ολόκληρος να να προσεγγίσουμε τα νέα σύνορα που ανοίγονται μπροστά μας, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την τυφλή προσκόλληση σε απόλυτες αλήθειες, προκαταλήψεις και ανόητα στερεότυπα. Την προσκόλληση σε έτοιμες πλατφόρμες που μας σερβίρονται αφειδώς και "δωρεάν" αλλά που εντέχνως αποκρύπτουν την ισοπέδωση και την εν συνεχεία εκμετάλλευση. Να μην αντιγράφουμε μόνο, αλλά να σκεφτόμαστε, να μελετάμε, να παράγουμε, να κάνουμε ανάπτυξη.. Εστω να κάνουμε μια δημιουργική αντιγραφή και  να αποφασίσουμε ποιά πράγματα δεν θα αντιγράψουμε από τους άλλους.. Να αποφασίσουμε μια πολιτική απαλλαγής από τα υπερμεγέθη, τα απόλυτα, τα μη βιώσιμα. Τα  δόγματα του παρελθόντος που έχουν καταστεί ανεπαρκή και δυσλειτουργικά στο καταιγιστικό παρόν. Και να επιμείνουμε σε εκείνα που μας πάνε μπροστά και μας απογειώνουν...

Ας προσποιούμαστε λοιπόν καθημερινά και εντέχνως τους τεχνοκράτες, ας κερδίζουμε καθημερινά από την εξοικείωσή μας με τις τεχνολογίες της παγκοσμιοποίησης, όμως στο πίσω μέρος του εγκεφάλου μας ας καραδοκούν οι ιδέες μας, οι σκέψεις μας, οι προβληματισμοί μας. Ας καραδοκεί ο ανάδελφος ελληνισμός.. ο homo hellenicus..

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!