10.2.16

Οι αρχαίες γαλαρίες του Θορικού Λαυρεωτικής

Ancient metal workshop ("Asklipiakon")
Ancient metal workshop ("Asklipiakon"), Lavrion, Attica region, Greece. Photo by Dr Peter Tzeferis

Στους πρόποδες της Μυκηναϊκής Ακρόπολης του Θορικού, ο οποίος δεσπόζει στον φυσικό λιμένα του Λαυρίου, μία ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων και μεταλλειολόγων υπό την επίβλεψη του Καθ. Denis Morin από το Πανεπιστήμιο της Λορραίνης, σε συνεργασία με το UMR CNRS 5608  της Τουλούζης, ανακάλυψε ένα περίπλοκο δίκτυο από στοές, φρέατα και δωμάτια.

Η εκμετάλλευση των μεταλλείων αργύρου είχε ξεκινήσει ήδη από την 4η/3η χιλιετία π.Χ. και έως τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. αποτελούσαν τη σημαντικότερη μεταλλευτική περιοχή της Ελλάδας και τη βάση της Αθηναϊκής ηγεμονίας στον Αιγαιακό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της υπεδάφιας ερευνητικής περιόδου του 2015 προέκυψαν νέα στοιχεία για τις τεχνικές μετάλλευσης, που είχαν αναπτυχθεί κατά τις πρώτες εποχές των μετάλλων σε αυτή τη στρατηγική ζώνη της ανατολικής Μεσογείου. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει σαν  στόχο να διερευνήσει αυτά τα υπεδάφια κατάλοιπα, αλλά και να προσφέρει μια καλύτερη κατανόηση των μεταλλευτικών τεχνολογιών κατά τις πρώιμες περιόδους, της διαχείρισης των ορυκτών πόρων, της εξόρυξης και επεξεργασίας τους, καθώς και της διακίνησης του τελικού προϊόντος.

Πλήρες άρθρο εδώ


Το Λαύριο Φέγγει: oι στοές και τα μεταλλεία του Λαυρίου

Από πού πήρε το όνομά του το Λαύρ(ε)ιο;

Ο γεώτοπος της Λαυρεωτικής ως σχολείο πολιτισμού!

Λόγος και εικόνα: H αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργία


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!